BNP-tappen i världen slår rekord men svensk ekonomi har antagligen klarat coronakrisen bättre, enligt ex-finansministern.

ANNONS

Den tidigare moderata finansministern Anders Borg, som intervjuas i SvD, menar att det finns flera faktorer som talar för att Sveriges BNP inte rasat lika dramatiskt som i andra länder.

”Det ser ut som om Sverige under andra kvartalet får en historisk nedgång av BNP. Men vi kommer förmodligen att tillhöra de länder som får minst nedgång under kvartalet”, säger Borg till tidningen.

Förklaringen till att BNP-smällen inte blir lika tung för svenskt vidkommande är att samhället inte varit lika nedsläckt som i andra länder. Dessutom har många kunnat arbeta hemifrån. Det har möjliggjorts av goda internetförbindelser, menar Borg som även konstaterar att konsumtionen inte rasat i samma utsträckning som i flera andra länder.

På onsdag kommer siffrorna

På onsdag släpper SCB, Statistiska centralbyrån, Sveriges BNP-siffror för årets andra kvartal, det vill säga när coronakrisen var som värst.

Liksom Anders Borg räknar SEB med att svensk ekonomi klarat sig bättre än andra länder. Banken kalkylerar enligt en rapport som kom förra veckan med att BNP faller med 8 procent i Q2, skriver SvD som berättar att det kan jämföras med exempelvis Spaniens BNP-ras på 22,1 procent under kvartalet.

ANNONS
ANNONS

I Frankrike backade BNP 19 procent under andra kvartalet och i Tyskland 10 procent. I USA rör det sig om ett tapp på minst 9,5 procent, enligt artikeln.