Dagens PS

Lista: Månadssparar du som din ålder?

Bild på pengar som växer
Nordnet har kartläggt hur mycket deras kunder egentligen månadssparar i olika äldrar(Bild: Pixabay(Nattanan23)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 feb. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Att månadsspara i aktier och fonder är många sparexperter överens om som en god grundstrategi över tid. Men hur mycket sparar folk egentligen? Och i hur många olika aktier och fonder?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har nätmäklaren Nordnet nu tagit reda på i en egen stort kartläggning.

Att månadsspara framhålls ofta som en nyckel till långsiktig finansiell trygghet och framgång. En som ofta sjunger månadssparandets lov är exempelvis Per H Börjesson ibland kallad Sveriges Warren Buffet och grundare av investmentbolaget Spiltan.

Många månadssparar över 1000-lappen

Så hur duktiga är då svenskarna på att månadsspara?

Som helhet visar genomgången att Nordnets kunder har hållit månadssparandet uppe på hyfsat goda nivåer trots ekonomiskt mer osäkra tider senare år.

“Det genomsnittliga månadssparandet ligger någonstans mellan 1 500 och 3 000 kronor och mediansparandet per månad är mellan 1 000 och 1 500 kronor. Det högsta mediansparandet har våra kunder i åldern 27 till 43 år”, skriver Axel Karlsson på Nordnet i en kommentar till resultaten.

Det vanligaste månadssparandet sett till median verkar ligga runt 1000-lappen. Några åldersgrupper kommer upp i 1500 kronor i median.

Ser man till medelsparandet så är variationen större. Här sparar 79-åringarna absolut mest med över 3600 kronor i månaden i medel.

ANNONS

Att medelvärdet är högre än medianvärdet kan tolkas som att det finns enskilda sparare som lägger undan betydligt högre månadsbelopp än andra i samma ålder. 18-åringarna hamnar föga förvånande lägst på 623 kronor i månaden.

ANNONS

Senaste nytt

Yngre har färre aktier

Antal aktier och fonder som folk totalt har i sin portfölj ökar också med ålder. 77-åringarna har 10 aktier i snitt medan gruppen under 35 år bara har fyra. Fonder har man ännu färre av, två eller tre stycken för den lite äldre åldersgruppen.

Flest börsaffärer per år är det dock en annan åldersgrupp som står för. Nämligen 60-talisterna, 55-65 åringarna. De gör i snitt 85 affärer per år enligt Nordnets statistik. Inte riktigt lika aktiva är ungdomarna under 25 år. Här gjordes drygt 2 affärer i månaden, eller 28 stycken på senaste helåret.

Hela kartläggningen med siffror för alla åldrar finns att läsa här.

Läs mer:

Nordnet: därför köper sparar global fonder

Avanza-miljonärernas favoritaktier just nu

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS