Nu förbjuder Google-ägda Youtube antivaccin-budskap och stänger ner konton med vaccinmotståndare. Förbudet gäller samtliga vacciner som är godkända av WHO och lokala hälsomyndigheter.

ANNONS

Youtube uppgav på onsdagen att man kommer gå hårt mot desinformation som inte bara gäller vaccin mot covid-19 utan anti-vaccin budskap kring alla vacciner som anser vara säkra av Världshälsoorganisationen och lokala hälsomyndigheter, skriver CNBC.

Trots att många medieföretag har sagt sedan pandemin att man arbetar mot felaktig information om coronaviruset så har desinformation fortsatt att läggas upp på plattformarna.

Kommer blockera videor

Fram tills nu har Youtube förbjudit material som uppgett att vaccin mot coronaviruset var ineffektivt eller farligt. Enligt den nya policyn kommer plattformen att blockera videor som sprider felaktig information om vaccin som till exempel skyddar mot mässling och röda hund.

Som en del i det arbetet uppgav Youtube att man tagit bort sidor som är kopplade till högprofilerade vaccinmotståndare som Joseph Mercola, Erin Elizabeth, Sherri Tenpenny och Children’s Health Defense Fund.

Enbart under det senaste året har Youtube tagit bort 130 000 videor som har brutit mot covid-vaccinpolicyn.

”Vi har stadigt sett falska påståenden om vaccinerna mot coronaviruset som faller över till desinformation om vacciner i allmänhet, så nu har vi kommit till en punkt där det är viktigare än någonsin att utöka arbetet vi började med covid-19 till andra vacciner,” säger företaget i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Det finns dock undantag till de nya reglerna, uppger jätten, som bland annat tillåter videor om historiska vaccinframgångar och misslyckanden. Även personliga vittnesmål om vacciner kommer tillåtas, ”så länge de inte visar ett mönster för att främja vaccinmotstånd.”

Läs även: YouTube Music kan utmana Spotify [Dagens PS]