Storbritanniens sjukvårdssystem NHS satsar på AI-lösningar för att jobba ikapp den enorma vårdkö som uppstått i samband med coronapandemin.

ANNONS

När Storbritannien lagt alla sina sjukvårdsresurser på att övervinna coronapandemin så har det också inneburit att andra vårdbehov har fått stå åt sidan.

När landet nu börjar få kontroll över pandemin med vaccinationstal överlägsna övriga Europa har sjukvårdssystemet NHS börjat ta tag i problemen med de 4,7 miljoner patienter som står i kö, varav 387 000 mer än i ett år. Det gäller hel rad seriösa sjukdomar, alltifrån cancer till kardiovaskulära problem till kroniska njursjukdomar, skriver Financial Times.

Effektiva i stor skala

För att effektivisera sjukvården tar NHS nu hjälp av artificiell intelligens. Algoritmer är effektiva i stor skala, och ger snabba resultat som kan hjälpa sjukvårdspersonalen att prioritera och göra triage när de har ont om resurser.

”Det har skett en massiv förändring i hur patienter tänker på det digitala och hur NHS tänker på det. Vi har skalningspotentialen. . . vid en tidpunkt då NHS är mer uppmärksam på detta behov”, säger Katherine Ward, marknadschef på Healthy.io, en israelisk startup som fokuserar på AI-lösningar för njurtester som kan identfiera diabetes, till Financial Times.

”Tester i tillräcklig skala”

NHS startade för ett och ett halvt år sedan NHSX AI lab, som tillsammans med den nya paraply-organisationen för sjukvårdsutveckling i Storbritannien, Accelerated Access Collaborative, vill fungera som en accelerator för AI-företag som vill effektivisera sjukvårdssektorn i Storbritannien.

”Vi vill hitta den bästa tekniken internationellt, så vi kastar nätet bredare än Storbritannien. Vi säger till företag att de kan komma till NHS, och göra tester i tillräcklig skala. . . så kan de säga att det fungerar över hela den brittiska befolkningen”, säger Indra Joshi, AI-chef på NHSX till Financial Times.

ANNONS
ANNONS

”Vårt erbjudande till de sistnämnda företagen är. . . vi kommer att hjälpa den resan till ett brett antagande. Det är mycket längre än ”här är lite pengar och några introduktioner”.

Läs mer: Världens dyraste läkemedel för 21 miljoner – per dos