Tillgängligheten till genredigeringsverktyg som Crispr har gjort att vissa experimenterar med modifiering av DNA själva i egna labb.

ANNONS

Den 41-åriga Melbournebon Paul Dabrowa föredrar att utföra sina experiment inom biohacking hemma i sitt kök. För det mesta gör han det för att hitta botemedel för egna åkommor. Ibland gör han det bara för att det är kul.

På senare år har de som sysslar med biohacking som hobby ökat tack vare tillgång till genredigeringsverktyg som Crispr. Det har gjort att okontrollerade experiment som fokuserar på självförbättring i hemmabyggda labb har ökat.

Genförändrat den egna tarmfloran

Paul Dabrowa har exempelvis, trots att han inte har någon formell utbildning inom mikrobiologi, lyckats utföra avföringstransplantationer på sig själv och därigenom genetiskt förändrat sin egen tarmflora för att gå ned i vikt, utan att ändra sina dagliga rutiner.

Framgången har gjort att han med hjälp av en investerare ska försöka kommersialisera sin process. Han hoppas kunna samla in 3 000 avföringsprov från donatorer och offentligt dela sina resultat. Mycket av det han kan har han hittat på internet, inklusive det som handlar om genredigering.

”När jag kände mig uttråkad, kollade jag på fysik- och biologiföreläsningar från MIT på Youtube”, säger Paul Dabrowa till Financial Times.

När han kollat på föreläsningar från MIT, Massachusetts Institute of Technology, försökte han experimentera hemma, när han insåg att han behövde hjälp kontaktade han professorer på MIT och de hjälpte gärna till.

Rättighet förändra sitt DNA

Paul Dabrowa vet inte om det är tillåtet att modifiera öl så att det blir självlysande, men processen involverar DNA-information från en manet som läggs in i jästceller. Han har bara lyckats få jästceller att lysa i en petriskål och eftersom han menar att de här sakerna kan vara farliga har han utfört de experimenten i ett ackrediterat labb.

Josiah Zayner är en mer radikal biohacker. Han är en före detta bioforskare från Nasa och har utfört en genbehandling på sig själv framför en livepublik. Han säljer genmanipuleringskit online via sitt start-up-bolag The Odin, eftersom han anser att alla har rätt att förändra sin DNA.

Kan leda till biologiska vapen

Dessa garageforskare kan verka udda, men de börjar oroa dem som inom regeringar och internationella organisationer specialiserar sig på att hantera biologiska hot. Många oroar sig nu för att ökad tillgång till den här typen av tekniker ökar risken för medvetet och omedvetet missbruk, som exempelvis tillverkning av biologiska vapen.

ANNONS
ANNONS

Paul Dabrowa oroar sig för just för den regulatoriska översynen och har försökt varna både tjänstemän och journalister för amatörers ökande förmåga, de flesta har dock inte tagit honom på allvar. Bland hoten finns tekniker för DNA-sekvensering som är tillgängliga för hobby-forskare, det kan användas till att tillverka hemmagjorda patogener som smittkoppor.

Coronapandemin har visat hur lätt det skulle kunna vara för någon att släppa ut ett dödligt biologiskt virus som får konsekvenser i hela världen.

Läs mer: Miljardärers jakt på ökad livslängd kan gynna alla [Dagens PS]