En gång symbolen för evig kärlek. Nu kämpar De Beers, världens mest ikoniska diamantföretag, för sin överlevnad. Labbdiamanternas genombrott har ritat om spelplanen.
Krisande diamantjätten varnar: "Jag gråter för er"


Mest läst i kategorin
På bara några år har syntetiska diamanter gått från dyr teknikkuriosa till ett dominerande alternativ i smyckesdiskarna.
I dag står labbskapade stenar för över 20 procent av den globala försäljningen av diamantsmycken, enligt diamantanalytikern Paul Zimnisky.
För förlovningsringar är andelen ännu högre – över hälften av alla ringar som såldes i USA i fjol innehöll labbdiamanter, visar en undersökning från bröllopsplattformen The Knot.
Kedjor som Walmart och Pandora säljer numera nästan enbart syntetiska diamanter i sina smycken. Den danska jätten Pandora tog 2021 beslutet att helt lämna naturliga diamanter, med hänvisning till både pris och hållbarhet.
Även svenska Akind satsar på labbodlat.
“Det är viktigt att vara transparent och tydlig mot kunden om vad de köper och diamantens ursprung. Vi har valt att enbart jobba med labbodlade diamanter då vi vill kunna erbjuda ett hållbart alternativ till en gruvdiamant”, sa Anna Wallander, vd för Akind, tidigare i år. Detta enligt SvD.
Syntetiska diamanter – ett existentiellt hot
För De Beers, det klassiska Londonbaserade diamantbolaget, är utvecklingen ett existentiellt hot.
I slutet av 2024 tvingades man sänka priserna på diamanter med 10-15 procent – en historiskt stor sänkning.
Vd:n Al Cook, som tillträdde 2023, har dock gjort klart att företaget inte tänker ge upp utan strid. I ett försök att rädda både varumärket och diamantens status har han stoppat företagets egen försäljning av labbdiamanter och gått all-in på det naturliga.
”Jag är djupt oroad över att det pågår en stor bluff kring labbodlade diamanter”, säger Cook i en intervju med Wall Street Journal. Han menar att många av dessa stenar säljs till helt olika priser trots att de är identiska, och att konsumenterna luras att tro att de är något exklusivt.
Ett fallande imperium
Utvecklingen har redan slagit hårt mot De Beers. Ägaren Anglo American har tvingats skriva ner värdet på bolaget med 45 procent – motsvarande 4,5 miljarder dollar – och planerar nu att sälja eller börsnotera diamantjätten. Men intresset är svalt.
”Jag visste att jobbet skulle innebära att hjälpa till att sälja bolaget”, säger Cook, men tillägger att han inte räknade med att det skulle ske så snabbt.

“Jag gråter för er”
Sedan 2016 har priset på en 1-karats labbdiamant rasat med 86 procent, till omkring 745 dollar. Samtidigt har motsvarande naturlig diamant tappat 40 procent i värde, enligt Zimnisky. Skillnaden i pris har därmed femfaldigats på mindre än tio år.
”Jag gråter för er”, säger Cook om de konsumenter som lagt flera tusen på labbdiamanter som snabbt tappat i värde.
Läs även: Ivanka Trumps diamanter – inget för den snåla. Dagens PS
Känslan av något äkta
Trots att labbdiamanter är kemiskt identiska med naturliga stenar menar Cook att de saknar det avgörande: äkthet.
”För så länge människan har varit medveten har vi värderat det som är sällsynt och dyrbart”, säger han.
För att lyfta fram skillnaden lanserar De Beers nu marknadsföringskampanjer tillsammans med aktörer som Signet Jewelers. Samtidigt testas nya tekniska lösningar, som en 9 500-dollars apparat kallad DiamondProof, som på sekunder ska avgöra om en sten är naturlig eller syntetisk.
Men är det för sent?
Även om De Beers försöker återställa diamantens romantiska glans, är det många som inte längre bryr sig.
29-åriga Samantha Boselli, som köpte en 3,5-karats labbdiamant till sin förlovningsring, förklarar sitt val:
”Storleken vi kunde få för pengarna var oslagbar jämfört med en naturlig diamant”, säger hon. För henne spelar det ingen roll om stenen inte behåller sitt värde:
”När jag är 80 och vill ge den till en dotter eller dotterdotter, så kommer det fortfarande vara en sentimental och vacker diamant”.
Med en bransch i snabb förändring och konsumenter som väljer pris framför tradition, återstår det att se om De Beers kan vända utvecklingen – eller om diamanten förlorat sin eviga glans.
Läs också: Trumps tullar hotar industrin för diamanter. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.