Flygbolagskoncernen IAG:s rörelseförlust större än väntat

Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022
flygbolag
IAG ökar rörelseförlusten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Företaget, som även äger Iberia, Vueling och Aer Lingus, har kämpat för att klara av Omicron-relaterad besättningsfrånvaro och brist på markpersonal. Det förvärrades av IT-problem, vilket resulterade i inställda flygningar under första kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Verkställande direktören Luis Gallego sa att kostnaden för att hantera dessa frågor var den främsta anledningen till att IAG:s rörelseförlust under första kvartalet på 754 miljoner euro överträffade analytikernas genomsnittsprognoser om en förlust på 510 miljoner euro med stor marginal.

Sämst presterande FTSE 100-aktien

IAG-aktien sjönk med 8 procent till 132 pence i den tidiga handeln, vilket gör IAG till den sämst presterande FTSE 100-aktien. Företaget sänkte sin kapacitetsguidning för hela året till cirka 80 procent av 2019 års nivåer från sin februariprognos på 85 procent “för att ge mer stabilitet inför sommaren”, sa Gallego.

IAG sa att de hade sett en stark återhämtning av affärsresandet under första kvartalet och att de förväntade sig att redovisa rörelsevinster från andra kvartalet och framåt under 2022. Det framgår i en artikel från Reuters.

Ökad efterfrågan på resor

Lättnaden av regeringspåtvingade reserestriktioner, särskilt i Storbritannien, resulterade i en ökad reseefterfrågan utan någon märkbar effekt av kriget i Ukraina.

“Efterfrågan återhämtar sig starkt i linje med våra tidigare förväntningar,” sa Gallego och tillade att företaget var fokuserat på att förbättra verksamheten, kundupplevelsen och dess motståndskraft. Samtidigt steg alltså bolagets rörelseförlust.

Läs mer: Airbus testar vätgasdriven motor på A380

ANNONS
ANNONS