Nu är Ericssons jätteaffär i hamn. Idag blev det klart att Ericsson köper amerikanska molntjänstföretaget Vonage för 63 miljarder kronor – kontant.

ANNONS

”En enorm marknad där vi ska ta ledningen”. Det är Ericsson-vd:n Börje Ekholm beskrivning av bakgrunden till dagens affär.
För 63 miljarder kr köper man amerikanska molntjänstföretaget Vonage.

”Detta handlar inte om lönsamhet nästa kvartal, utan om några år. Det är en ny enorm marknad där vi ska ta ledningen”, säger vd Börje Ekholm till DN, efter Ericssons hittills största förvärv, dessutom ett av de dyraste i svensk industrihistoria.

Värt pengarna

Men det är värt pengarna, förklarar Börje Ekholm på dn.se.

”Det handlar om en helt ny marknad. Med Vonages och vår teknik tillsammans kan operatörerna ta betalt för till exempel extra snabbhet eller extra låg fördröjning istället för bara ett vanligt abonnemang. Dessutom kan vi med Vonage erbjuda företagen digitalisering via mobilnätet”, förklarar Ekholm.

Växer 30 procent per år

Vonage jobbar med molntjänster. Man arbetar på en marknad som växer med 30 procent årligen.  Nu blir man, med 2 200 anställda och 14 miljarder kr i omsättning – en egen affärsenhet inom Ericsson.

”Det handlar om att utveckla Ericsson på 5–10 års sikt. Vi har chansen att skapa och leda en ny marknad; att ompositionera oss som bolag. Dessutom gynnas vår kärnaffär när operatörerna behöver bygga ut sina nät”, analyserar Ekholm.

ANNONS
ANNONS

Från 2024 ska Vonage bidra till koncernens vinst, är tanken.

Läs även: Ericsson faller som en sten på rapporten [Dagens PS]