Dagens PS

Kinas ekonomiska makt är över – landet har bytt fokus

Asien
Kinas president Xi Jinping vill ha större politisk makt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Det kinesiska undret är över när landets ekonomi sedan länge haltar. Kinas styre har istället siktet inställt på något annat – politisk makt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffrorna på Kinas allt svagare ekonomi efter pandemin avlöser varandra.

Landets fastighetssektor är som bekant en bubbla som sedan länge väntar på att spricka med en hög skuldsättning och flera företag som tvingats ansöka om konkursskydd i USA. I och med att Kinas BNP i hög grad fundamentalt vilar på de kommersiella fastighetsbolagens ekonomiska utveckling är oron stor för spridningseffekter inte bara i den inhemska ekonomin, utan också globalt.

Kina söker politisk makt

Samtidigt som den globala ekonomin har svalnat så har Kinas aptit på världsvälde stillats, åtminstone när det gäller ekonomin. Nu har fokuset istället flyttats över till den politiska makten.

“Det här handlar inte om ekonomin längre, det handlar om avancerad teknik och vapen”, säger Lee Miller, grundaren av China Beige Book – som täcker den kinesiska ekonomin.

För resten av världen betyder det i klartext att Kina numera inte längre är lika intresserade av hur den globala handeln och leveranskedjorna flyter på, där landet istället blickar inåt.

Lägger hellre pengarna på vapen

På hemmaplan betyder det vidare att istället för att bygga ut saker som sitt sociala skyddsnät för en befolkning som snabbt åldras och redan har börjat minska så vill president Xi Jinping hellre hålla jämna steg med USA:s militära upprustning. Amerikanska beräkningar visar att Kina lägger runt 700 miljarder dollar på sin årliga försvarsbudget, vilket isåfall ligger alldeles under USA:s som ligger på 800 miljarder dollar, berättar Business Insider.

ANNONS

Frågetecknet kvarstår, och som experterna inte kan svara på, är hur Kina ska lyckas försörja sina äldre när arbetsstyrkan minskar och kostnaderna skenar. Efter pandemin är det samtidigt många internationella bolag som inte vill vara kvar i Kina och istället blickar mot andra marknader, vilket stärker dollarn ytterligare.

Läs även:

Kinas konsumtion ökar inte tillräckligt snabbt – Dagens PS

Nu flyttar jobben från Kina – lönerna för höga – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS