Försäljningen av så kallade katastrofobligationer har nått nya rekordnivåer i år, när försäkringsbolag världen över försöker skydda sig mot extremväder och ett allt mer oförutsägbart klimat.
Katastrofobligationer slår rekord – klimatrisker blir börsprodukt


Mest läst i kategorin
Bränder härjar i södra Europa. Orkaner sveper in över Floridas kust. Floder svämmar över i Texas och Kina, medan värmeböljor stänger ner skolor och verksamheter i både Europa och Asien.
I takt med att extremväder blir allt vanligare tvingas försäkringsbolag ta till nya grepp och kapitalmarknaden har blivit ett centralt verktyg i kampen mot klimatriskerna.
Katastrofobligationer, eller Cat Bonds, är ett sätt för försäkringsbolag att överföra delar av risken för naturkatastrofer till externa investerare, som ökat starkt i popularitet de senaste åren.
Instrumenten, som ingår i kategorin ILS (Insurance Linked Securities) ger löpande avkastning så länge ingen stor katastrof inträffar. Men om en allvarlig händelse inträffar, till exempel en orkan eller jordbävning, kan investerarna förlora hela eller delar av sitt kapital.
Stort intresse för katastrofobligationer
2025 är intresset för den här typen av värdepapper på topp. Hittills i år har obligationer till ett värde av 18,1 miljarder dollar emitterats. mer än något tidigare helår, rapporterar Financial Times med hänvisning till en rapport från Artemis .
I april lanserades den första börshandlade fonden (ETF) för katastrofobligationer på New York-börsen, vilket är ett tecken på att marknaden institutionaliseras.
“De är det mest attraktiva segmentet inom ränteinvesteringar just nu,” säger Pete Drewienkiewicz på konsultfirman Redington.
Bakgrunden till det ökade intresset är tydlig. Världen drabbas allt oftare av extremväder. Enligt investmentbanken Swiss Re har försäkringsbranschen de senaste åren fått betala ut över 100 miljarder dollar årligen i ersättning efter naturkatastrofskador.
I värsta fall kan siffran nå så mycket som 300 miljarder dollar på ett enda år.
“Försäkringsbolagen har inget val – de måste hitta sätt att minska sina risker, och det sker nu i katobligationsmarknaden”, säger Richard Pennay, vd för Aon Securities till Financial Times.
Läs även: Hajpade investeringen som trotsar katastroferna. Dagens PS
Lockas av den höga avkastningen
Investerare lockas av den höga avkastningen parat med den relativt låga risken.

Enligt ett index från Swiss Re har katastrofobligationer stigit med 14 procent det senaste året och med över 50 procent på fem år. Avkastningen är dessutom mindre beroende av traditionella finansmarknader, vilket gör dem attraktiva i tider av börsoro.
En annan fördel är att katastrofer som inträffat, som orkanerna Helene och Milton under 2024, inte har utlöst några större förluster för obligationsinnehavarna.
“Man förlorar bara pengarna vid mer extrema händelser, som orkanen Katrina eller en större jordbävning i USA”, säger Tanguy Touffut, vd för Descartes Underwriting.
Global marknad
Bland årets största utgivare av katastrofobligationerm finns amerikanska State Farm och Citizens (Floridas statliga försäkringsbolag), båda hårt pressade av orkaner och skogsbränder.
Men marknaden är global, nya obligationer har också getts ut med täckning för jordbävningar i Indien och översvämningar i Storbritannien.
“Riskerna som försäkringsbolag tar ökar ständigt för vissa typer av händelser, vilket oundvikligen leder till att de överför allt mer risk,” säger François Divet på Axa Investment Managers.
Med fortsatt stigande kostnader för traditionell återförsäkring väntas marknaden för katastrofobligationer växa ytterligare.
Nya investerare sträcker sig ”från stora institutionella investerare till multistrategi-hedgefonder, stiftelser och familjekontor”, säger Steve Evans, chefredaktör på Artemis.
För investerare har katastofobligationerna blivit ett sätt att kombinera hög avkastning med exponering mot ett av vår tids mest aktuella hot – klimatförändringarna.
Förra året var det varmaste som uppmätts hittills, och forskare varnar för ökade effekter av klimatförändringarna, skriver Financial Times. Extremväderkatastrofer som översvämningarna i spanska Valencia förra året, de stora bränderna i Los Angeles i våras och nu senast flodöversvämningen i Texas har, blivit mer sannolika och allvarligare.
Inga obligationer kan förhindra katastrofer, men de kan hjälpa till att bära kostnaderna och ge ett finansiellt skyddsnät när de inträffar.
Läs även: Varningen, enorma vågor och skyfall. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.