Kinnevik byter inriktning efter utdelningen av Zalando. Det blir ett mindre investmentbolag som satsar mer på tillväxt och startups, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Det har varit stora rörelser på börsen för investmentbolaget Kinnevik i början av veckan. Det beror på att bolaget delat ut sina aktier i den tyska nätmodehandlaren Zalando till aktieägarna, och Kinnevik handlas sedan på måndagen exklusive rätt till aktier i Zalando.

Under måndagens börsöppning föll Kinnevik med 155 kronor – men för varje Kinnevikaktie delas 0,195 Zalandoaktier ut, vilket motsvarar cirka 166 kronor. Det innebär att Kinnevik i praktiken steg under måndagen, exklusive utdelningen. Under tisdagen fortsatte kursen upp, och handlades vid 15-tiden upp 2,5 procent.

”Spännande att man vågar bli mindre”

I en artikel hos Privata Affärer förklarar Nordnets sparekonom Frida Bratt vilken inriktning Kinnevik nu tar.

”Man har sedan länge aviserat en ny inriktning på bolaget, och jag tycker det känns både framåtblickande och rätt spännande att man vågar bli lite mindre igen. Nu blir det mer tillväxt och startups i portföljen, och då har Zalando lite växt ur den kostymen. Samtidigt har man kvar Tele2 med sin stabila utdelning finns kvar som motvikt”, säger Frida Bratt.

Den som har rätt till utdelning från Kinnevik ska nu inlösensaktier ha levererats, som kan säljas på börsen mot kontanter under inlösenperioden mellan 19 maj och 9 juni. Alternativet är att få svenska Zalandoaktier, men de måste först konverteras till tyska aktier för att kunna säljas. De tyska Zalando-aktierna levereras kring den 21 juli.

”Vill man inte ha Zalando i portföljen så är det smartare att sälja inlösenaktierna på Stockholmsbörsen under inlösenperioden och få ut kontanter, än att lösa in till Frankfurt-aktier och sedan sälja på den tyska börsen”, säger Frida Bratt till Privata Affärer.

Det blir ett nytt Kinnevik som väntar efter utdelningen. Zalando har varit en storsuccé för det svenska investmentbolaget – men nu ser satsningen annorlunda ut framöver.

ANNONS
ANNONS

”Vad gäller Kinnevik-aktien ska man vara medveten om att det är en ny inriktning vi ser på Kinnevik, som ju i högre utsträckning kommer erbjuda exponering mot bolag privatsparare annars inte kommer åt”, säger Frida Bratt.

Läs mer: Kinnevik rasar inför Zalando-utdelning