Dagens PS

Insynstopparna som köpt och sålt mest efter rapporterna

Insynshandel
Insiderhandel. Vilka vd:ar och ordföranden har köpt och sålt mest i bolagen efter rapporterna? (bild: Fredrik Sandberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Vilka “insiders” har köpt och vilka har sålt? Det är offentlig information och brukar intressera investerare som vill ta rygg på bolagstoppar som kan tänkas sitta på insyns-information.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har intresseorganisationen Aktiespararna gjort en genomgång av vilka ordföranden respektive vd:ar som har valt att köpa eller sälja aktier i bolaget de är verksamma i efter senaste rapportomgången.

Qviberg har köpt mest

Att vara insiderregistrerad i ett bolag innebär att man kan ha tillgång till information som inte hela marknaden har. Därmed har man inte heller rätt att köpa eller sälja med aktien när som helst, oftast inte 30 dagar innan rapport exempelvis.

När insyns-personer väl får agera kan det därför vara av intresse hur de väljer att handla.

Aktiespararnas genomgång visar att det efter senaste rapportomgången har gjorts insyns-affärer för miljoner. Och då har ägare som exempelvis Stefan Persson i H&M (börskurs H&M) som ofta storköper efter rapport exkluderats från Aktiespararnas kartläggning.

Avgränsningen har gjorts till enbart vd och ordförande.

Generellt så har fler köp än sälj gjorts. Att det skulle indikera att börsens toppchefer tror på börsen i stort är kanske att dra för stora växlar men det är i alla fall en indikator.

Störst köp har investmentbolaget Öresunds (börskurs Öresund) ordförande Mats Qviberg gjort som också är bolagets största ägare. Qviberg gjorde en köporder på 26 miljoner kronor efter en rapport som han själv inte var helt nöjd med vilket Dagens PS skrivit om.

ANNONS

Tvåa på listan är Peabs (börskurs Peab) vd Jesper Göransson. Han köpte för mer blygsamma 4,3 miljoner kronor i byggbolaget (börskurs PEAB).

Tredje mest köpte Mekos (börskurs Meko) vd Pehr Oscarsson. Han gav sig själv en “Alla hjärtans dag present” av aktier i bilverkstadsföretaget för drygt 2 miljoner kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Han sålde för en halv miljard

Så var gjordes de största försäljningarna då?

En som tog chansen att sälja vad försvarsbolaget MilDefs (börskurs Mildef) vd Daniel Ljunggren som lättade på innehavet med 27 miljoner kronor. Bolaget offentliggjorde nyligen ett stort prestigesamarbete med Lockheed Martin som Dagens PS då rapporterad om.

Något mer, och tvåa på sälj-listan, sålde Mycronics (börskurs Mycronic) ordförande Patrik Tigerschiöld för. Han valde att addera dryga 44 miljoner kronor till hushållskassan.

I särklass störst försäljning gjorde dock EQTs (börskurs EQT) vd Christian Sinding. Riskkapitalist-vd:en avyttrade aktier för drygt 499 miljoner kronor.

Aktiespararna kommenterar försäljningen på nästan en halv miljard med:

ANNONS

“Där sammanfaller timingen nog mest med att lock-up går ut snarare än aktiens värdering.”

Hela Aktiespararnas insynslista finns här.

Läs mer:

Intrigen tätnar i norska insideraffären

Fortsatt kursras i SBB -chefsduo dumpar aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS