Dagens PS

Indiernas börssparande skjuter i höjden

Indien
Nu har Indiens 1,4 miljarder invånare upptäckt aktiesparandet och investeringsformen har exploderat senaste åren. Det är en spännande utveckling med flera faktorer som driver på (Bild: Ajat Solanki/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 12 mars 2024

Den växande indiska börsen har inte bara lockat utländska investerare. Nu har även miljoner nya indiska småsparare upptäckt sparformen visar färska siffror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att Kina blivit allt mer stängt och politiskt osäkert så har internationella investerare istället vänt blicken och kapitalet mot världens andra stora tillväxtekonomi: Indien. Som Dagens PS skrivit om vid flera tillfällen så växer landets ekonomi så det knakar.

Tvådubblat aktieägande på fyra år

Det inhemska intresset bland Indiens 1,4 miljarder invånare har dock varit svalare. För fyra år sedan, i mars 2020 hade blott 31 miljoner människor ett aktiekonto i jättelandet berättar The Economist i ett reportage.

Alltså strax över 2 procent av Indiens befolkning. Det kan jämföras med Sverige där Eurocleras senaste årsrapport för aktieägandet i Sverige visar att nästan 27 procent av svenskarna äger aktier.

De senaste åren har dock de indiska börssparandet ökat dramatiskt och är idag uppe på 90 miljoner sparare. Tittar man på antalet aktiekonton så är det ännu fler, över 120 miljoner och enbart i januari 2024 adderades 5,4 miljoner nya börskonton bland indierna skriver Economic Times.

ANNONS

Senaste nytt

Närmar sig guld i popularitet

Så vad ligger bakom det nyväckte indiska börsintresset?

Ja ett skäl kan såklart vara att den indiska börsen över tid presterat relativt väl. Indiska indexet DJ Brick 50 är uppe runt 50 procent senaste fem åren.

ANNONS

En annan drivare till det indiska börsintresset stavas ny teknik i kombination med att Indien satsat mycket på vad man kallar för “finansiell inkludering” rapporterar Economic Times. Nya användarvänliga tjänster har gjort det möjligt att köpa aktier direkt i mobilen vilket betydligt förenklat de tidigare sätten att investera.

Majoriteten av de nya investerarna återfinns i åldersgruppen 22 till 35 år. En grupp som är van att hantera hela sina liv via just mobilen.

En tredje orsak kan vara ett skifte i synen på risk hos den indiska medelklassen. The Economist skriver att indierna länge har parkerat sina pengar i främst tillgångar som ansetts som lågrisk-investeringar. 51 procent av befolkningen har investerat i fastigheter och på andra plats har guld återfunnits som 16 procent av befolkningen har. Men nu växer alltså aktier i snabb takt där 4,4 procent av befolkningen har sina tillgångar enligt senaste siffrorna.

Frågan är hur länge guld kommer att behålla sin andraplats i Indien framför aktier?

Läs mer:

Indien nu större än Hong-Kong börsen

Experterna: indexfonder ingen bra strategi på tillväxtmarknader

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS