Dagens PS

Här är de mystiska nya ägarna i Saab

Saab-aktier för miljardbelopp har bytt ägare under maj vilket har startat spekulationer om vem som är på köpsidan. Nu har DI ringat in de nya ägarna i försvarskoncernen.
Saab-aktier för miljardbelopp har bytt ägare under maj vilket har startat spekulationer om vem som är på köpsidan. Nu har DI ringat in de nya ägarna i försvarskoncernen. (Foto: Anders Wiklund/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Aktier för miljardbelopp har bytt ägare i Saab under maj. Vilka aktörer som köpt i den svenska försvarsjätten har varit tidigare okänt fram tills nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tidningen Dagens Industri som med hjälp av Holdings har identifierat vilka de nya ägarna är.

Saab upp 15 procent i maj

Saab (börskurs Saab) har stigit 331 procent på tre år och är över 70 procent upp bara i år.

Skälet är givetvis Rysslands invasion av Ukraina som skapat ett osäkrare Europa och banat väg för ett svenskt NATO-medlemskap.

Dagens PS har löpande kunnat rapportera hur Saab säkrat nya affärer i miljardklassen för sina försvarssystem.

Från att tidigare varit en sektor som investerare skytt så är försvarsaktier nu hetare än någonsin. Det gäller även Saab trots att det verkar bli snuvade på JAS Gripen leveranser till Ukraina.

Under maj mäklades ett antal större aktieposter i bolaget vilket satte fart på spekulationer om vilka köparna kunde vara. Köpen i sig bidrog säkert till att Saabs kurs bara under maj steg drygt 15 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Två svenska fonder på köpsidan

ANNONS

Nu har mystiken skingrats kring vilka köparna är rapporterar Di.

En av posterna har förvärvats av svenska tredje AP-fonden. Pensionsfonden har köpt drygt 1,8 miljoner Saab-aktier, för nära en halv miljard kronor.

Köpare nummer två är också den svensk. Det handlar om Nordeas Småbolagsfond Sverige som är en helt ny Saab-ägare med nära en halv miljon aktier.

Men det har också gjorts köp av två mer okända spelare.

“Det har gjorts två stora ökningar i anonyma aktieinnehav som förvaltas av banker, så kallade custodians, vilka ligger under State Street Bank and Trust respektive Brown Brothers Harriman & Co. Det handlar om påfyllningar på drygt 4,5 respektive 2,1 miljoner aktier”, skriver Placera med hänvisning till Di.

Läs mer:

Saab börsfaller på missad Ukraina-leverans. Dagens PS

Förvaltarens fyrtal i försvarsaktier. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS