Dagens PS

Här är aktierna spararna flydde 2023

Fler aktier fick tummen ned av spararna 2023. Aktien som flest sparare flydde tappade 38 procent av sina tidigare ägare(Bild: Andrew Medechini)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 09 mars 2024Publicerad: 09 mars 2024

Några fastighetsbolag, en spelaktie men även ett par folkaktier. Det var bolagen som tappade flest av sina aktieägare under 2023 visar ny statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De sämre tiderna både i hushållsekonomin och på börsen har fått många sparare att vände aktiemarknaden ryggen till.

Unga och kvinnor lämnar börsen

Dagens PS har tidigare berättat att 11 000 unga lämnade börsen i fjol. Häromdagen kunde vi också rapportera om ny statistik från nätmäklare Nordnet som visar att särskilt kvinnor minskar sitt sparande.

Nu har Euroclears årsrapport av aktieägandet i Sverige 2023 kikat närmare på exakt vilka aktier som spararna valde att minska i mest. Euroclear har fokuserat på de mest omsatta bolagen.

På den föga smickrande “topp-listan” finns exempelvis folkaktier som Telia (börskurs Telia), Ericsson (börskurs Ericsson) och Fredrik Lundbergs Industrivärden (börskurs Industrivärden). Samtliga har tappat runt 3 procent av sina tidigare delägare, så fortfarande en ganska måttfull siffra.

Fler aktieägare tröttnade på sitt innehav i spelbolaget Embracer (börskurs Embracer) där omkring 5 procent valde att sälja. Småspararfavoriten hade ett tufft 2023 vilket fortsatt in i 2024, med ett tungt fall efter senaste kvartalsrapporten.

ANNONS

Senaste nytt

Bottenaktien tappade 38 procent av sina tidigare ägare

Över 10 procent av sina aktieägare förlorade Hennes & Mauritz (börskurs H&M) vilket gjorde det till de fjärde mest ratade bolaget under 2023.

ANNONS

Trea på listan är en annan för detta småspararfavorit men numera börskraschare: fastighetsbolaget SBB (börskurs SBB). Ilja Bataljans tidigare storverk sveks av knappt 12 procent av sina forna ägare. Tvåa på listan är flybolaget SAS (börskurs SAS) där 17 procent valde att lämna innan konkursen blev ett faktum.

I särklass störst aktieägartapp bland de största bolagen sett till antal ägare under 2023 var dock ett annat fastighetsbolag.

Det handlar om Neobo fastigheter (aktiekurs Neobo) som är en avknoppning från SBB sedan tidigare. Neobo Fastigheter minskade mest med ett tapp på drygt 82 500 aktieägare under 2023 (-38%).

Hela Euroclears rapport går att ta del av här.

Läs mer:

Kvinnor utklassade männen på börsen 2023 – historiskt skifte

Investor fortfarande största folkaktien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS