Att förbjuda fondprovisioner skulle skada den svenska fondmarknaden, hävdar branschföreträdare. I stället borde regleringar sikta på att förbättra marknaden på andra sätt.
Fondtoppar ryter ifrån: Kritik obefogad


Mest läst i kategorin
Ett förbud skulle ha en stor påverkan på den svenska fondmarknaden och efter erik Thedéens utspel backade nätaktiemäklarna Nordnet och Avanza på börsen.
Flera branschtoppar bemöter nu kritiken och pekar på att regleringar borde säkra en högre transparens i stället för att helt och hållet förbjuda ett fungerande system.
Säkerställ kostnadsredovisningar
Tom Dinkelspiel, styrelseordförande för Nordnet, lyfter att den viktigaste komponenten är att kostnader och avgifter redovisas på ett lätt och lämpligt sätt.
”På plattformar som Nordnet väljer man själv vilka produkter man vill köpa. Därför kan jag inte förstå att debatten om kickback-förbud riktas mot oss”, säger han till Realtid och fortsätter:
”Den som köper en fond via vår plattform ser en ”knapp” som det står ”kostnadsredovisning” på. Trycker man på den får man information om avgiften och hur stor del av den som tillfaller Nordnet.”
Inte utan förbättringsområden
Att både fondbolaget och den aktör som tillhandahåller fonderna får betalt är inget konstigt enligt Tom Dinkelspiel – som liknar situationen med att både ICA-handlaren och bonden får betalt för mjölk som säljs.
”Den bästa lösningen tror jag är att tvinga alla att öppet redovisa vad man tar betalt för olika produkter. Det sker inte idag”, säger Tom Dinkelspiel.
Delad analys
Även Fredrik Nordström, vd för branschorganisation Fondbolagens Förening, landar i analysen att det som bäst hjälper fondspararna är en ökad transparens i systemet.
Att enbart förbjuda provisioner skulle till och med kunna förvärra läget för sparare.
“Tas provisionerna bort finns en stor risk att de fristående fondbolagen skulle slås ut, vilket skulle leda till sämre konkurrens,” säger Fredrik Nordström till Realtid.
Vidare menar han att det är av stor vikt att sparare ska kunna se vad distributörer tar betalt. Framför allt så att kunden inte tror att tjänsten är kostnadsfri.
”Vi tror att denna transparens är bra och kan utvecklas, och välkomnar uppdraget till Finansinspektionen att utvärdera reglerna kring provisioner”, säger Fredrik Nordström.
Läs mer: FI vill förbjuda fondprovisioner >>

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.