Dagens PS

Fondlegendaren om affären med Lannebo: "Som ett giftermål"

I november stod det klart att Lannebo fonder blir en del av Öhman fonder vilket därmed blir Sveriges största fristående fondaktör. Claes Dinkelspiel, ägare och tidigare vd för Öhman, beskriver affären som ett "äktenskap".
I november stod det klart att Lannebo fonder blir en del av Öhman fonder vilket därmed blir Sveriges största fristående fondaktör. Claes Dinkelspiel, ägare och tidigare vd för Öhman, beskriver affären som ett "äktenskap". (Foto: Maja Suslin/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

I november blev det klart att Sveriges största fristående fondbolag skapades genom att Lannebo fonder blev en del av Öhman. Nu berättar fondveteranerna bakom bolagen hur “äktenskapet” blev till.

ANNONS
ANNONS

Det var den 20 november som affären kommunicerades där Öhman fonder blev ny huvudägare av Lannebo. Den 9 februari var samgåendet helt slutfört.

Lannebo 94 år yngre

Tillsammans förvaltar Öhman Fonder och Lannebo Fonder över 215 miljarder kronor fördelat på 140 respektive 75 miljarder kronor enligt siffror från bolagen själva i samband med affären.

Bakom de två svenska klassiska fondbolagen står två riktiga legendarer i fond-Sverige som har en lång personlig historik tillsammans innan samgåendet blev ett faktum.

Det handlar om Anders Lannebo som grundade fondbolaget med samma namn år 2000 och Claes Dinkelspiel förgrundsgestalt i familjeföretaget Öhman, med anor från 1906, som han tog över från sin far Max 1969.

I en längre intervju (finns inte digitalt) med Lannebos eget magasin berättar de två finansrävarna om hur de sprungit på varandra i olika roller ända sedan 1960-talet.

“Om man vill ingå äktenskap vill man göra det med någon man har respekt för”, säger Claes Dinkelspiel till tidningen men tillägger att han inte varit involverad i själva affären eftersom han inte längre är operativt ansvarig.

ANNONS

Senaste nytt

“Ingen slump att våra söner driver bolagen”

ANNONS

Det finns ingen exakt tidpunkt när tanken på samgåendet föddes enligt bolagen. Men stor enighet verkar råda kring att kultur och sättet att göra affärer liknar varandra.

“Våra strukturer påminner om varandra. Vi är snabbrörliga när det behövs, men även extremt långsiktiga”, säger Anders Lannebo och fortsätter:

“Det är ingen slump att våra söner (Johan Lannebo och Tom Dinkelspiel) är de som i dag driver Öhman och Lannebo. Vi tänker i generationer, då uppstår naturligtvis en långsiktig kultur, det sitter i väggarna.”

Johan Lannebo föreslås att bli styrelseledamot i det gemensamma bolaget.

Läs mer:

“Mini-bolags”-fonden har rivstartat 2024. Dagens PS

Teknikfondförvaltaren öppnar upp om sina två senaste aktiefynd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS