Joe Bidens tänkta skattehöjningar på de som tjänar över en miljon dollar årligen kan få rika amerikaner att flytta sina pengar till ETF-marknaden, skriver Bloomberg.

annons
annons

Exchange Traded Fund, som begreppet står för är en börshandlad fond som handlas på börsen precis som aktier, och följer utvecklingen på en tillgång som en råvara, ett index eller en  valuta.

ETF-marknaden har ökat rejält i popularitet de senaste åren, en trend som nu väntas tillta då USA:s president Joe Biden väntas att höja kapitalskatterna på de som tjänar över en miljon dollar årligen.

”Kan vara en välsignelse”

”Det råder ingen tvekan om att Bidens plan att höja kapitalvinstskatten kan vara en välsignelse för ETF: er. Trots betydande marknadsandelar av ETF: er under det senaste decenniet, finns det fortfarande biljoner dollar låsta i mindre skatteeffektiva fonder, säger Nate Geraci, president för ETF Store, ett konsultbolag, till Bloomberg.

Skattemässigt skiljer sig de från ”vanliga” fonder på det sättet att när en investerare vill sälja i en ETF så är det en annan investerare som köper, varför fonden och fondmäklaren aldrig behöver göra en skattepliktig transaktion.

Nästan en procent lägre skattebörda

En forskarstudie från Villanova och Lehighs universitet kom fram till att ETF-marknaden har en skattebörda på 0,92 procent lägre än aktivt förvaltade fonder.

ANNONS
ANNONS

”Om skattesatserna för kapitalvinster kommer att bli högre, och du väljer en struktur som hjälper till att skjuta upp kapitalvinster och ger dig mer kontroll över när du ska deklarera dessa vinster, skulle du vara mer benägen att gå i den riktningen”, säger David Perlman, ETF-strateg på UBS Global Wealth Management.

Läs mer: Bidens nya plan mot företag som flyr skatt