Dagens PS

Flygandet ökar och oljebranschen jublar

Analytiker förutspår att efterfrågan på bränsle kommer att öka med 650 000 fat per dag i år, vilket glädjer oljebranschen
Analytiker förutspår att efterfrågan på bränsle kommer att öka med 650 000 fat per dag i år (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Flygplanen fylls med semesterfirare och himlen fylls än en gång av vita kondensstrimmor. Efter pandemins tuffa år är världens flygtrafik på väg att nå nya höjder – och bränsleförbrukningen likaså. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt International Air Transport Association förväntas rekordmånga passagerare resa i år med fullsatta plan som använder enorma bränslemängder. 

Data från Bloomberg visar att 10,5 miljoner flygningar är planerade för tredje kvartalet, vilket är en återhämtning som heter duga. 

Och gladast? Det är troligtvis oljebranschen. 

De ökar mest

Den största ökningen ses i internationella flygningar som förväntas öka med 9,7 procent i år, särskilt i Asien, Europa och Nordamerika.

I Singapore har antalet passagerare vid Changi Airport under årets första kvartal överstigit nivåerna från 2019. 

Dubai International har också sett rekordhöga siffror med 23 miljoner besökare under årets första tre månader. Flygplatsens vd förväntar sig att nå 91 miljoner passagerare för hela 2024, vilket skulle vara ett rekord.

ANNONS

Senaste nytt

Stor fat-ökning

ANNONS

Det är dock kortdistansflygningarna som har drivit återhämtningen, menar Simon Warren som är analytiker vid Vitol Group.

Han förutspår att efterfrågan på jetbränsle kommer att öka med 650 000 fat per dag i år. En glädjande nyhet för oljebranschen där förbrukningen av just flygbränsle drabbades mycket hårdare och mer varaktigt än någon annan oljeprodukt under pandemin.

“Den globala jet-efterfrågan är nu tillbaka på nivåerna före Covid för första gången sedan 2020”, säger Warren.

Inget bränsle-rekord i sikte

Trots att flygbränsleförbrukningen ökar har förbättrad effektivitet inom flygindustrin lett till en något lägre total bränsleförbrukning jämfört med 2019. 

International Energy Agency och FGE förväntar sig inte att efterfrågan på jetbränsle kommer att överträffa nivåerna från 2019 i år.

“Flygresor är i stort sett tillbaka på nivåerna före pandemin. De har också försökt öka sin effektivitet genom att få plats med fler människor på flygplanen, så de förbrukar något mindre jetbränsle än de gjorde före pandemin”, säger Jeffrey Barron som är analytiker vid US Energy Information Administration. 

Läs också:

ANNONS

Rekordmånga flyger – nu lyfter också flygbolagens vinster. Dagens PS

Skyhöga flygpriser följer ny trend. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS