Många banker i USA sitter med stora lån till ägare av kommersiella fastigheter. Den osäkra marknaden gör nu att bankerna försöker bli av med lånen.
USA-banker vill dumpa fastighetslån
Mest läst i kategorin
Sammanlagt har banker i USA lånat ut runt 2,5 biljoner dollar till kommersiella fastigheter.
Det är en hög riskexponering, och nu försöker allt fler banker hitta sätt att bli av med lånen – något som inte är helt enkelt. New York Times har tittat närmare på hur situationen ser ut för amerikanska banker.
Tid och hopp räcker inte längre
Traditionellt har bankerna tillämpat en strategi av “extend and pretend”, ungefär förläng lånetiden och hoppas att situationen blir bättre.
Anledningen är enkel, om man avvaktar finns det en chans att få pengarna tillbaka. Om man däremot kräver in lånet kan fastighetsägaren gå i konkurs, och då förlorar banken en rejäl summa.
På senare tid har dock allt fler banker börjat anamma synsättet att en känd förlust i dag är bättre än en ännu större i framtiden. Särskilt med tanke på att många banker ligger ute med stora krediter.
Senaste nytt
Små banker, stora problem
Ungefär två tredjedelar av den sammanlagda lånesumman finns hos mindre, regionala banker. I den här gruppen har bankerna mindre än 100 miljarder dollar i tillgångar.
Det är till och med så att många av dem har tillgångar på mindre än 10 miljarder dollar, samtidigt som de saknar den diversifiering av intäkterna större banker har.
De sitter med andra ord med stora ägg i små korgar.
Försiktiga investerare
Under de närmaste åren kommer fastighetslån för många miljarder dollar att löpa ut, och bankerna behöver minska sin exponering. Det säkraste sättet är förstås att sälja lånen till andra aktörer, men detta är inte helt okomplicerat.
De investmentföretag som är intresserade av fastigheter är inte beredda att ta över riskerna helt och hållet. Istället plockar de hellre russinen ur kakan, och fokuserar på fastigheter med höga värderingar eller låg risk.
Ett annat alternativ är att strukturera affärerna så att bankerna behåller en del av risken. Antingen via rabatter eller genom att sprida ut ägandet på flera händer.
Även om detta svider för bankerna är det bättre än att bli sittande med stora, osäkra krediter.
Läs också:
Wall Street-topp: Konkurser slår ut USA-ekonomin. Dagens PS
Full fart på Wall Street trots orosmoln. Dagens PS
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.