Dagens PS

Ingen vill köpa mark och projekt stryks – blir ännu värre 2024

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, tror att det blir tufft på byggmarknaden nästa år, men att det blir ännu värre 2024
Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Sveriges kommuner och regioner vädjar till den nya regeringen att agera så att byggmarknaden inte avstannar helt till 2024.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen och energikrisen gör att markaffärer går om intet och att flera nya projekt flyttar eller läggs ned. Nästa års budget och planer för 2024 och 2025 måste tas fram nu eftersom kommunerna sätter sina budgetar i november, det rapporterar Fastighetsnytt.

“Det känns fortfarande lite yrvaket och förblir nog så fram tills de nya politikerna kommit på plats. Problemet är ju att staten ibland har en tendens att komma försent. Budgeterna ska vara beslutade i kommunfullmäktige redan nästa månad”, säger chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, Annika Wallenskog, till Fastighetsnytt.

Hon menar att det kommer bli tufft nästa år, men att det kommer bli mycket värre 2024. I 203 av 290 kommuner och 12 av 21 regioner finns i dag resultatutjämningsreserver med avsatta medel för en eventuell kris för de kommande åren, men pengarna räcker inte.

“De med stark ekonomi eller med exempelvis egna energibolag som ger avkastning klarar sig med mindre eller noll överskott. Men de som inte har avsatt några pengar alls eller har alldeles för lite överskott nu för att täcka underskottet kommande år ligger sämst till”, säger Annika Wallenskog till Fastighetsnytt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS