Dagens PS

Ras hotar byggsektorn i Sverige – "perfekt storm"

Sverige
Svensk byggsektor är först ut att drabbas av nedgången i ekonomin. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 aug. 2022Publicerad: 19 aug. 2022

Ex-ministern Catharina Elmsäter-Svärd, nu vd på Byggföretagen, varnar i en TN-intervju för totalt byggstopp i Sverige efter nyår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Cementa i december nekas tillstånd till fortsatt kalkbrytning och produktionen läggs ned kommer en redan svårt sargad byggsektor i Sverige att drabbas skoningslöst hårt med ett totalt byggstopp.

Det slår Catharina Elmsäter-Svärd fast i en artikel i Tidningen Näringsliv och konstaterar att byggandet – som brukar påverkas först vid lågkonjunktur – redan bromsat in kraftigt och att investeringar skjuts på framtiden.

Hon var tidigare infrastrukturminister. I dag är hon vd för Byggföretagen och säger att kostnadsökningarna som branschen nu hukar under skapat en dominoeffekt där “ingen kan fatta beslut”.

Byssektorns prekära situation bekräftas i en analys av Byggfakta, som pekar på att framför allt bostadsbyggandet svalnat.

Det talas om en “perfekt storm” och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, har tidigare varnat för att de högre priserna slår mot nyproduktionen av bostäder.

SCB rapporterar, uppger TN, att byggbranschens kostnader når högsta ökningstakten sedan 1980 med en uppgång på 14,6 procent.

Catharina Elmsäter-Svärd förklarar i TN att vissa byggmaterial blivit 150 procent dyrare bara sedan i fjol och det värsta som kan hända är att situationen förvärras med uppsägningar när en väntad lågkonjunktur snart drar in över Sverige.

“Det sista vi vill nu är att tappa människor.”

Perfekt storm
“En perfekt storm kallas det när en rad väderfenomen som var för sig inte är så dramatiska råkar förstärka varandra till ett katastrofalt oväder. Den globala finanskrisen är en sådan perfekt storm”, heter det i boken “En perfekt storm” (Hydra förlag) och som gavs ut 2009.
Den handlar om finanskrisen 2008–2009.
Läs mer här.

Läs även: Panik i byggbranschen efter dom om cement

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS