Dagens PS

Nätläkaren Kry växer trots brakförlust

nätläkaren Kry
Nätläkaren Kry gjorde som tidigare rapporterats en förlust på 1,1 miljarder kronor i fjol men växer trots det. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Kry är den största nätläkaren och att bolaget gör en brakförlust på 1,1 miljarder följer planen, enligt bolaget.

ANNONS
ANNONS

Det är TT som på SvD.se konstaterar att Kry gör en förlust på 1,1 miljarder kronor för räkenskapsåret 2021, vilket Dagens PS tidigare berättat.

Bolaget hävdar att förlusten är enligt plan och menar att tillväxt har prioritet framför lönsamhet.

Totalt gjorde de fyra största nätläkarna och digitala vårdbolagen – Kry, Min Doktor, Doktor.se och Doktor 24 – förluster på 1,8 miljarder kronor förra året varav Kry alltså stod för den största förlusten.

Tillsammans uppgick bolagskvartettens omsättning under fjolåret till 2,9 miljarder kronor och därmed blev tillväxten totalt sett för alla fyra nätläkarna 63 procent.

När bolagen gör förluster, som de själva hävdar är inprisat, täcks det upp av riskkapital.

Men riskkapitalmarknaden har enligt TT “svalnat rejält” och de digitala vårdbolagen känner av att det är kärvare tider.

Benägenheten att investera är inte lika stor och Kry varslade i våras 10 procent av sin administrativa personal, framgår det.

Även Doktor.se, den näst största aktören, märker att klimatet hårdnat och ställde i början av året in sin planerade börsnotering.

ANNONS

“Vi, och även konkurrenterna, har kommit så långt att den binära risken inte är så stor. Men det kan så klart påverka vilka satsningar man gör och hur expansionen ser ut”, säger Martin Lindman, vd för Doktor.se, till TT på SvD.se.

Nyhetsbyrån uppger att politikerna även dryftat, åtminstone på lokal nivå, att reglera nätläkarnas verksamheter mer än vad som redan är fallet.

I våras tillsatte dessutom regeringen, framgår det, en utredning i syfte att bringa klarhet i vad som är fysisk vård och rådgivning i nätläkarnas verksamheter.

Nätläkarna har tidigare fått omkring 1 miljard kronor om året från regionerna men i fjol sjönk den summan till 800 miljoner kronor, uppger TT med hänvisning till Dagens Medicin.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS