Dagens PS

Bråda tider för Norge: elpaket och gasförhandlingar

Gahr Store
Norge förhandlar om att sänka gaspriserna för europeiska länder. Smtidigt ska de inhemska företgag som energieffektiviserar få ta emot stöd för ökat elpris. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 sep. 2022Publicerad: 16 sep. 2022

Norge är villigt att förhandla med Europa för att lösa energikrisen, uppger statsministern Jonas Gahr Støre. Samtidigt lanserar landet ett subventionspaket för el riktat till inhemska företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ligger inte i Norges intresse att Europa tvingas till extrema prishöjningar, menar Støre, som under gårdagen diskuterade åtgärder.

EU-länder försöker desperat hitta strategier för att minska energikostnaderna när Ryssland minskar utbudet, skriver Bloomberg.

Nu är Norge och dess gasproducenter villiga att förhandla med EU för att lösa krisen. Lösningen verkar luta åt att norska företag sänker sina gaspriser i utbyte mot att få skriva längre kontrakt.

”Vi är redo att lyssna på företagen och se vilken roll vi än kan spela”, säger Jonas Gahr Støre.

Norge vill hantera risker

Norge och EU har tillsatt en arbetsgrupp för att hantera gasbristen.

Statsministern mötte under torsdagen representanter från Norges största olje- och gasproducenter, däribland Equinor, Aker BP och Var Energi, där staten är huvudägare.

”Det företagen oroar sig mest för är frågan om långtidskontrakt och hur man hanterar dem på ett bra sätt”, sa energiminister Terje Aasland i samband med mötet.

ANNONS

”Det handlar om garantier och att hantera den risk som finns på marknaden.”

På hemmaplan har de norska elpriserna – som i likhet med Sverige sätts på elbörsen nordpool – skenat. Norge är liksom Sverige en stor elexportör, men priserna rusar ändå och energiintensiva företag har vädjat om hjälp.

I ett nytt elpaket från den norska regeringen avsätter man tre miljarder kronor för att täcka elkostader i energiintensiva företag, när de överstiger 70 öre per kilowattimme, skriver Verldens Gang. Villkoren för att de norska bolagen ska kunna ta emot stöden är bland annat att de visar att de energieffektiviserar i verksamheten. De får heller inte göra vinstutdelningar.

Läs också:

Norge: Rabatt på gas nu – högre vinster senare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS