Dagens PS

Norge: Rabatt på gas nu – högre vinster senare

Jonas Gahr Støre
Jonas Gahr Støre har antytt att de norska bolagen kan sänka priset på gas till Europa. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 12 sep. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Norge har blivit rika på kriget i Ukraina, konstaterar The Economist. På senare tid har Norge antytt att man vill hjälpa Europa med dess energikris genom långa kontrakt i utbyte mot sänkt pris. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Economist skriver att det finns en norsk tradition av att ge sitt stöd när resten av europa befinner sig i kris. Det som har hänt sedan krisen i Ukraina började utvecklas är emellertid framför allt att nationen har tjänat pengar på kriget. Sedan Ryssland stängde av exporten av gas till Europa har den norska oljeindustrin fått gå på högvarv för att ersätta de fossila bränslena österifrån.

Ett normalt år säljer Norge energi i form av olja, gas och el för omkring 50 miljarder dollar, omkring 500 miljarder kronor. Nu, i och med kriget i Ukraina, har Norges energiexportintäkter skjutit upp till motsvarande 200 miljarder dollar per år, vilket motsvarar ungefär en och en halv svensk statsbudget.

Norge har ökat gasproduktionen, och man har för att åstadkomma det också tryckt tillbaka fackliga protester. Detta för att möta vädjanden från andra EU-länder. Förutom det har man också skrivit under på EU:s sanktioner mot Ryssland utan att tillhöra EU.

Mer krävs av Norge i krisen

Men stämningen surnat i takt med att energikrisen har fördjupats, skriver The Economist. EU vill att Norge ska agera i enlighet med de extrema omständigheterna och sälja sina bränslen billigare. Redan i maj fördömde Polens premiärminister de ”sjuka” priserna på gas från norr. Norge har å sin sida insisterat på att marknadsprissättningen fungerar. De höga vinsterna motiverar man med att de ska finansiera grön omställning.

Samtidigt är de inrikespolitiska förutsättningarna i Norge inte så goda som man skulle kunna tro. Elektriciteten har blivit dyrare även där, och priserna sätts av elbörsen Nordpool. Dessutom har vattenkraften – som norrmännen mest använder för sin egen elektricitet – sinat av en varm sommar.

Därför vill många norrmän se mer protektionism i energipolitiken. Fram tills nu har den norska regeringen svarat med subventioner till privatpersoner och företag, men inom EU fruktar andra länder att elexportens ska avta.

Economist citerar Georg Riekeles från tankesmedjan European Policy Centre, som menar att solidaritet med Europa är en form av egenintresse. Han menar att Norge har mer att ta hänsyn till än bara vinsterna, eftersom de europeiska relationerna är viktiga.

ANNONS

Statsministern Jonas Gahr Støre, föreslog den här veckan att norska energiföretag, som Equinor, ska hörsamma en del av kritiken. Han vill skriva långtidskontrakt med lägre priser på gas idag i utbyte mot stabila vinster senare, skriver The Economist.

Huruvida det blir tillräckligt är ännu oklart.

Läs också:

Norge profiterar på kriget och energikrisen
Svensk el – en rejäl kassako för Norge

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS