Antalet bekräftade smittade med coronaviruset i Kina är nu över 2 700 och dödssiffran har stigit till 81 personer. Spridningen av viruset har skakat om finansmarknaderna och i USA har terminen för S&P 500-index under natten fallit med runt 1 procent.

Japanska Nikkei 225-index föll samtidigt med 2 procent under måndagens handel. I Kina är börserna stängda på grund av det kinesiska nyåret. Regeringen har dessutom beslutat att förlänga den nationella ledigheten med tre dagar. Kina kommer därmed hålla stängt till och med måndag nästa vecka.

I USA har fem fall med det nya viruset bekräftats, rapporterar nyhetsbyrån AP. De två senaste fallen som rapporterades in på söndagen är i Los Angeles County i Kalifornien och Maricopa County i Arizona.

Även oljepriserna pressas av virusets framfart på farhågor om att efterfrågan kan dämpas. Under natten har terminspriset på brentoljan tappat med över 2 procent. Under morgonen har Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman Al-Saud sagt att han håller koll på utvecklingen i Kina och att han är säker på att man kommer att kunna kontrollera viruset, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Rädslan i marknaden har fått guldpriset att stiga med 0,6 procent till cirka 1 580 dollar. Tidigt under morgonen var spotpriset uppe vid 1 586 dollar vilket är den högsta nivån sedan 8 januari.

För svensk del har Utrikesdepartementet, UD, ändrat sina reserekommendationer och avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina. Enligt UD beror avrådan inte i första hand på risken att bli smittad av viruset utan att det kan vara svårt att få tillgång till vård vid behov, uppger Ekot.

Coronaviruset har sitt ursprung i Wuhan i Kina och upptäcktes på nyårsafton. Viruset kan orsaka lunginflammation och i dagsläget finns inget vaccin eller botemedel. Kina ska dock testa ett HIV-läkemedel för behandling av symtomen uppgav läkemedelsbolaget Abbvie på söndagen.