Båttillverkaren Nimbus var tänkt att gå till börsen redan 2007. Men en finanskris och företagskonkurs satte käppar i hjulet. Bolaget har sedan dess nya ägare – och siktet är återigen på börsen.

När båttillverkaren Nimbus köptes av riskkapitalbolaget Altor som huvudinvesterare 2006 rådde en högkonjunktur där lånefinansiering var lätt att tillgå.

Fem år senare var läget det motsatta. I Lehmankraschens svallvågor hade finansieringsläget förvärrats och båtindustrin var i kris – och Nimbus försattes i konkurs.

Efter konkursen kom R12 Kapital, med Robert af Jochnick i spetsen, in i ägarbilden. Och nu är en börsnotering åter aktuellt, skriver Di.

Lägre belåningsgrad

Jan-Erik Lindström, vd för Nimbus,  hävdar att det Nimbus som är verksamma i dag skiljer sig markant från bolaget när det gick i konkurs 2012.

Framför allt pekar han på den lägre belåningsgraden som en av de största skillnaderna jämfört med hur bolaget tidigare sköttes.

ANNONS
ANNONS

”Bolaget var då högt belånat. Utifrån produkt och operation var bolaget lönsamt, men man kunde inte hantera hela sfären”, säger Jan-Erik Lindström.

Lägre kostnader

Samtidigt menar han ”gamla Nimbus” hade landat fel i sin analys.

Då ville båttillverkaren inte enbart äga produktionslinjen utan även konstruktionen av båtarna – vilket resulterade i höga utvecklingskostnader.

”Man tog fram produkter som var lysande, men hade inte riktigt koll på vad marknaden ville ha och vilka prispunkter som gällde”, säger Jan-Erik Lindström.

Läs mer: Pandemieffekt – ovanligt många börsnoteringar 2020