Dagens PS

Danske Bank hotas av böter på 6 miljarder

Flera stora kapitalförvaltare hotar nu med att lämna Danske Bank. (Foto: TT)
Flera stora kapitalförvaltare hotar nu med att lämna Danske Bank. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 11 juli 2018Publicerad: 11 juli 2018

Danske Bank kan få böter på 670 miljoner dollar mot bakgrund av uppgifter om penningtvätt. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till analytikeruppskattningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett potentiellt straff kan vara så högt som 4,7 miljarder dollar eller så lågt som 315 miljoner dollar. Genomsnittet bland fem analytiker som uppskattat bötesbeloppet ligger på 670 miljoner dollar. Två av analytikerna bedömer samtidigt att Danske Bank skulle kunna undvika böter helt och hållet.

Aktien har tagit höjd för bötesbeloppet med en kraftig kursnedgång de senaste månaderna, och en analytiker uppger att marknaden prisat in ett bötesbelopp på sex miljarder dollar. Det är betydligt högre än de 800 miljoner dollar som man från danskt myndighetshåll rekommenderar banken att reservera.

Bankens estniska verksamhet utförde penningtvätt för över åtta miljarder dollar som kanaliserades till Europa från Azerbajdzjan, Ryssland och Moldavien i perioden 2007 till 2015, enligt medgrundaren och vd:n av Hermitage Capital, Bill Browder. Browder uppger att han förbereder ett klagomål till dansk åklagarmyndighet då han bedömer att summorna är betydligt högre än vad man tidigare trott.

Danske Bank vill att politiker, investerare, journalister och allmänheten ska avvakta tills det att banken publicerar resultaten från en intern utredning som väntas släppas i slutet av september.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS