Danske Bank kan få böter på 670 miljoner dollar mot bakgrund av uppgifter om penningtvätt. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till analytikeruppskattningar.

Ett potentiellt straff kan vara så högt som 4,7 miljarder dollar eller så lågt som 315 miljoner dollar. Genomsnittet bland fem analytiker som uppskattat bötesbeloppet ligger på 670 miljoner dollar. Två av analytikerna bedömer samtidigt att Danske Bank skulle kunna undvika böter helt och hållet.

Aktien har tagit höjd för bötesbeloppet med en kraftig kursnedgång de senaste månaderna, och en analytiker uppger att marknaden prisat in ett bötesbelopp på sex miljarder dollar. Det är betydligt högre än de 800 miljoner dollar som man från danskt myndighetshåll rekommenderar banken att reservera.

ANNONS
ANNONS

Bankens estniska verksamhet utförde penningtvätt för över åtta miljarder dollar som kanaliserades till Europa från Azerbajdzjan, Ryssland och Moldavien i perioden 2007 till 2015, enligt medgrundaren och vd:n av Hermitage Capital, Bill Browder. Browder uppger att han förbereder ett klagomål till dansk åklagarmyndighet då han bedömer att summorna är betydligt högre än vad man tidigare trott.

Danske Bank vill att politiker, investerare, journalister och allmänheten ska avvakta tills det att banken publicerar resultaten från en intern utredning som väntas släppas i slutet av september.