Dagens PS

Alan Greenspan: Om kalsonger inte säljer hotar en recession

Alan Greenspan kalsonger
Enligt den tidigare Fed-ordföranden Alan Greenspan kan en fallande försäljningstrend av herrkalsonger tolkas som att en recession är på väg. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 apr. 2022Publicerad: 08 apr. 2022

Enligt den tidigare Fed-ordföranden Alan Greenspan kan en fallande försäljningstrend av kalsonger till herrar tolkas som att en recession är på väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har på senare tid skrivit flera artiklar om att bedömare fruktar en förestående recession (se länkar under artikeln).

Bland annat uppges en sådan signal vara när avkastningen i den tvååriga statsobligation överstiger den tioåriga, vilket brukas kallas invertering och ett fenomen som visat sig de senaste dagarna på den amerikanska statsobligationsmarknaden.

Inflationen och Rysslands krig i Ukraina är ytterligare något som får vissa experter att utgå från att en recession är i antågande.

Sysselsättningsstatistik, positiv eller negativ, kan också vara en mätare på hur ekonomin mår, uppger CNBC och konstaterar att det finns en rad andra händelser som genom åren tagits som intäkt för en kommande recession, det vill säga kraftig nedgång i konjunkturen i kombination med fallande ekonomisk tillväxt.

Brittisk ekonom: Färdigställda skyskrapor kan vara en recessionssignal

CNBC berättar att Andrew Lawrence, en brittisk ekonom, 1999 utvecklade en egen måttstock för en närstående recession, det så kallade skyskrapaindexet.

Enligt Andrew Lawrence, som studerat sambandet mellan färdigställandet av höga byggnader och urbana miljöer ända sedan 1800-talet, går det att dra kopplingar mellan skyskraporna och recessioner.

Dock är det inte de resliga byggnaderna i sig som är problemet, utan mer att det finns ett kluster av skyskrapor.

ANNONS

Två skyskrapor som byggts färdiga på senare tid är Kuala Lumpurs Warisan Merdeka Tower. Det 118 våningar höga tornet, som är 678,9 meter högt, stod färdigt i slutet av fjolåret. Det är världens näst högsta byggnad.

New Yorks Steinway Tower, som CNBC också berättar om, har beskrivits som både den högsta byggnaden på västra halvklotet och den smalaste skyskrapan i världen.

Bostadsskrapan ligger i Midtown Manhattan, på 57th Street.

ANNONS

Senaste nytt

Alan Greenspan: Kalsongförsäljningen indikerar en recession

Alan Greenspan, tidigare Fed-ordförande, sade i samband med finanskrisen 2008 att den fallande försäljningen av kalsonger till herrar indikerar en recession. Detta eftersom mäns köp av kalsonger brukar ligga konsekvent och är ett av de sista klädesplaggen som män normalt inhandlar, enligt Greenspan.

En annan och mer omtvistad recessionssignal är att marknaden för kjolar blir kortare (!) när en recession lurar bakom hörnet.

Kvinnors köp av läppstift och stigande priser på lyxvaror har också figurerat som mätare på en hägrande lågkonjunktur. I kombination med börskriser.

Läs mer: Ekonomer varnar för nya signaler om recession

ANNONS

Läs även: Världsekonomier nära recession

Läs också: Analys: Recession på väg – oljepriset visar vägen

Läs vidare: Tips: Smarta aktier vid lågkonjunktur

Missa inte: Goldman Sachs: Snitt 25 procents börsnedgång vid recession

Läs också: Proffs mot strömmen – spår hausse på börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS