Dagens PS

Aktier för miljarder försvunna

Var är de? Aktieutbudet i världen minskar med den snabbaste takten på 25 år visar ny statistik som Handelsbanken tagit fram.
Var är de? Aktieutbudet i världen minskar med den snabbaste takten på 25 år visar ny statistik som Handelsbanken tagit fram. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Aktier håller på på att bli en “bristvara” säger Handelsbankens placeringsstrateg. Tre år på raken har antalet aktier i världen minskat visar ny statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens börser har överlag gått starkt både i det korta och långa perspektivet.

En viktig anledning som lyfts fram utöver den grundläggande tillväxten är börsuppgången för den exklusiva klubben av de största tech-aktierna i USA på senare år.

Unikt med minskning tre år på raken

Nu lanserar Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), ytterligare ett skäl till vad som drivit på värdestegringen på världens börser.

“En ofta förbisedd anledning till börsuppgången är att utbudet av aktier nu minskar i den snabbaste takten på 25 år”, skriver Mats Nyman i en nypublicerad krönika från banken.

Handelsbankens strateg har tagit fram statistik som visar att antalet aktier minskat med ett värde av omkring 0,25 miljarder US dollar (världsmarknadsindex, justerat för pris och valuta) bara i år.

Det är lika mycket som minskningen var totalt 2023, och dubbelt så mycket på ett ungefär som för helåret 2022.

“Vi är nu inne på det tredje året med ett minskat utbud av aktier, något vi aldrig sett tidigare. Effekten blir att aktier blir en ”bristvara” och bidrar till att aktiekurserna stiger”, skriver Mats Nyman.

ANNONS

Mellan år 2000 och fram till nu var det bara totalt tre år som utbudet minskade. De allra flesta åren har det tvärtom ökat, som mest 2021 med nästan en miljard US dollar.

ANNONS

Senaste nytt

Bakslag efter pandemin

Men hur kommer det sig att antalet aktier varierar?

Det beror på hur bolagen väljer att agera kopplat till klimatet i ekonomin och på börsen:

“Kommer det ut många nya företag på börsen? Tar befintliga börsföretag in nya pengar, för att kunna expandera eller för att reparera dåliga finanser? Eller är det tvärtom, att börsbolagen köper sina egna aktier eller andra börsbolag, så att antalet aktier minskar?” skriver Mats Nyman.

Under pandemin var det många bolag som kom till börsen och även flera företag som tog in kapital. Nu har trenden alltså vänt under flera år.

“Det här har överraskat globala aktiestrateger, som trodde att höga aktiekurser skulle locka fram börsintroduktioner och nyemissioner. Men trots börsuppgången är företagsledningarna försiktiga”, konstaterar placeringsstrategen.

Mats Nyman vågar sig inte på någon gissning om utvecklingen framåt.

ANNONS

Han konstaterar att “göra prognoser på aktieutbudet är svårt”, men att en faktor som talar för ett ökat aktieutbud är att många private equity-bolag står i startgroparna för att sälja innehav de haft i fonderna länge.

Läs mer:

Experten: Börsen bara hälften så bra som du tror. Dagens PS

Rapporterna förbryllar: 32 procents uppgång trots bommade förväntningar. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS