Dagens PS

Mellan blockkedja och nod – så funkar det

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 25 okt. 2017

Är du fortfarande förvirrad över vad kryptovalutor är eller hur kan man göra kedjor av block? Då har du kommit till rätt plats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den största snackisen under 2017 har onekligen handlat om kryptovalutornas raketartade tillväxt. Medan det har funnits ett antal ”initial coin offerings” (på svenska initialt mynterbjudande, förkortas ICO – en slags kryptovalutornas motsvarighet till börsintroduktion, IPO på engelska), och medan vi har sett hur ett antal kryptovalutor har stigit i värde under årets gång, så är den obestridda kämpen fortfarande bitcoin. Trots all hype och allt snack om kryptovalutor är det dock inte helt klart för många exakt vad bitcoin är. Hur kan bitcoin vara användbara? Kan de verkligen vara en livsavgörande investeringsmöjlighet eller är bitcoinbubblan redo att brista?

Med detta tveeggade svärd i åtanke har har sajten The Motley Fool skrivit en kortfattad artikel för investerare, som vill veta mer om den största snackisen i investeringsbranschen 2017.

Vad exakt är en bitcoin?

Det är antagligen bäst att börja med att reda ut begreppen, skriver Motley Fool. Bitcoin är en kryptovaluta. En av de bättre definitionerna kommer från OxfordDictionaries.com som definierar kryptovaluta som ”en digital valuta där krypteringstekniker används för att reglera generering av valutaenheter och för att bekräfta överföring av medel, och som bedrivs självständigt från en centralbank.”

Det kan hjälpa att tänka på Bitcoin som en digital valuta, som kan användas för att fullborda en transaktion mellan två parter, utan att behöva involvera en mellanhand. Med andra ord möjliggör kryptovalutor direkta och privata överföringar mellan användare. I princip sker detta utan överföringsavgifter. Detta kan åstadkommas tack vare att de drivs av blockkedjor.

ANNONS

Senaste nytt

Den riktiga innovationen är blockkedjorna

En blockkedja är en decentraliserad och distribuerad databas som kan användas av många olika parter samtidigt. När en transaktion genomförts registreras det på ett ”block.” När ett blocks minne är fullt läggs blocket till på slutet av blockkedjan, i successiv ordning. Den blir då en del av en permanent databas för transaktioner i blockkedjan. När man pratar om Bitcoin, så registrerar blockkedjan transaktionsuppgifter, exempelvis summa och tidpunkt, men inte personliga uppgifter för de involverade parterna, enligt artikeln.

När blockkedjor används för annat än bitcoin, kan de såklart registrera all möjlig slags information. Ett antal företag använder redan därför blockkedjor av fler anledningar som inte har med kryptovalutor att göra. Det kan vara allt ifrån finansplattformar och röstning med fullmakt, till kontroll av distributionskedjor.

ANNONS

Blockkedjan granskas av så kallade noder, vilket är datorer som är anslutna till nätverket. En nod tar emot en nedladdad kopia av blockkedjan när den ansluter sig till nätverket. När en ny transaktion registreras måste varje nod självständigt registrera och bekräfta den. När informationen väl är registrerad på ett block kan den inte ändras om inte hela nätverket godkänner förändringen.

Hur kan jag köpa bitcoin?

Det finns ett flertal metoder för att köpa bitcoin. En av de mest populära metoderna är via en bitcoin-plånbok, vilket är en digital plånbok som endast används för bitcoin. En annan metod för köp av bitcoin är att använda sig av en så kallad bitcoin depot. För investerare är det enklaste sättet att komma i kontakt med Bitcoin antagligen via deras mäkleri. Fonder som Bitcoin Investment Trust (NASDAQOTH:GBTC) skapades i detta syfte, men se upp: aktier i denna och andra liknande ETF:er handlas för betydligt mer än den underliggande bitcoin-exponeringen.

Är Bitcoin och andra kryptovalutor goda investeringar?

Tyvärr är detta svårt att svara på. bitcoin-priser har sett ett raketartat lyft på valutamarknaden i år och under flera år har valutan visat på kaotisk instabilitet, skriver Motley Fools Matthew Cochrane:

“Även när då jag skrev artiklar om Bitcoin så fick jag se priserna lyfta i taket med mer än 500 procent på ett år. Men jag är åtminstone i gott sällskap. Ingen mindre än Warren Buffett kallade bitcoin för en ”hägring” i en intervju på CNBC år 2014.”

Nyligen sade även VD:n för JPMorgan Chase Jamie Dimon följande: ”Om du är dum nog att köpa bitcoins kommer du en dag att få betala priset för det.” På andra sidan debatten hittar vi Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden. Hon sade nyligen i ett uttalande att det kan bli så att virtuella valutor kommer utmana existerande valutor.

Matthew Cochrane fortsätter:

ANNONS

“Något som ingen kan förneka är att investerare som köpt bitcoin hittills har gått med vinst. Medan det inte är något jag hade rekommenderat någon att satsa sin pension på, så kan jag se upp till de som har instinkten att göra en spekulativ satsning på bitcoin, eller någon annan kryptovaluta. Det gäller bara att man förstår att till skillnad från en disciplinerad och principiell inställning till investering på aktiemarknaden, så är det nästan omöjligt att på ett korrekt sätt avgöra det riktiga värdet i bitcoin eller andra kryptovalutor.”

“Med tanke på den fantastiska avkastning som kryptovalutamarknaden genererat i år vore det antagligen också smart att ha i åtanke att priser inte kommer fortsätta stiga för all framtid – det som går upp måste komma ned. Potentiella investerare bör ha det i åtanke när de navigerar branschen”, avslutar han.

Läs mer från vårt temabrev PS kryptovalutor:

Bitcoinköpen går nu blixtsnabbt >

“ICO största bedrägeriet någonsin” >

Saudisk prins varnar: Bitcoin kommer implodera >

Aktieproffs: ”Bitcoin värt mer än Apple inom fem år” >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS