Dagens PS

Efter attacken – experter varnar för nytt utbrott

Den skadliga koden "WannaCry" har slagit mot hundratusentals företag i över 150 länder. Och på måndagen kan fler drabbas
Den skadliga koden "WannaCry" har slagit mot hundratusentals företag i över 150 länder. Och på måndagen kan fler drabbas
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 15 maj 2017Publicerad: 15 maj 2017

Det var på fredagseftermiddagen som stora delar av världen drabbades av den skadliga koden WannaCry – ett virus som krypterar den infekterade datorn och låser den med krav på lösensumma på 300 dollar, motsvarande drygt 2.650 kronor. Enligt medieuppgifter ska minst 200.000 företag i 150 länder ha drabbats och på svensk mark ska verkstadsjätten Sandvik samt Timrå kommun ha drabbats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men trots att helgens attack – som beskrivs som den största i sitt slag någonsin – stoppades av en slump av en självlärd brittisk tekniker kan en ny våg av infekterade datorer slå mot tusentals företag och jobbdatorer.

IT-experter varnar nu för att skadlig kod i form av mejl kan vara på väg till svenska datorer som inte har varit igång sedan cyberattacken genomfördes. Vad som kommer att hända på måndagsmorgonen ”återstår att se”, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum, till Ekot.

”Den här skadliga koden, som det här handlar om, den kan finnas i mejlsystem, på väg till datorer som kommer träffa dom när man slår på datorn.”

IT-säkerhetsexperter uppmanar nu svenskar att vara försiktiga med vilka mejl de öppnar. Teorin – även om den inte är bekräftad – är att virusets spridning började med att någon öppnade ett e-postmeddelande i vilket man klickade på en länk eller laddade ned en bifogad fil. Alla företag och dess anställda bör också uppdatera sina Windows-operativsystem så fort som möjligt.

”Det man bör tänka på är väl att vara extra vaksam och inte klicka på länkar eller öppna bilagor från avsändare man inte känner igen, eller innehåll man inte känner igen”, säger IT-säkerhetsexperten Mikael Witt, till Ekot.

MISSA INTE: Datorvirus kan kosta dig 25.000 kronor  >

LÄS ÄVEN: Stor hackerattack mot Sverige: ”Är allvarligt”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS