Att ta en så kallad vit månad i januari är ett vedertaget grepp som kan låta ganska lätt. Men för många grusades de nyktra planerna i och med omicron, menar The New York Times.

ANNONS

Alkohol som stresshanterare

Att alkoholkonsumtionen stigit under pandemin har vi kunnat ta del av från flera håll. Enligt en undersökning gjord i februari 2021 av American Psychological Association, APA, fann man att en av fyra vuxna rapporterade att de druckit mer sedan mars 2020 för att hantera stress, uppger The New York Times.

Särskilt utsatta var kvinnor och småbarnsföräldrar som vänt sig till alkoholen för att klara av vardagen. Utifrån det perspektivet har alkoholen fungerat som ett slags balsam för själen under pandemin.

Social knytpunkt

Utöver att agera stresshanterare har alkoholen varit ett sätt att varva ned, liksom en punkt för social anknytning, skriver The New York Times.

Lucy Holmes som är chef för forskning och policy vid Alcohol Change UK, säger till The New York Times att det senaste året varit mycket svårt. Hon är inte förvånad över att alkoholkonsumtionen stigit.

”Det är helt förståeligt att vissa människor har vänt sig till alkohol som ett sätt att försöka hantera det”, säger hon till The New York Times.

En bourbon till kvällsbadet

The New York Times har även talat med den femtioåriga sjuksköterskan Ashley Deringer, som under 2021 upplevde att stressen i hennes arbete gjorde det svårt att avstå från en bourbon till badet om kvällarna.

ANNONS
ANNONS

När antalet vaccinerade amerikaner steg mot slutet av 2021 och det värsta tycktes vara över, var planen att försöka dra ned på alkoholen. Så slog omicron till.

”Jag tänkte: ’Herregud, det här kommer att bli två år i rad där vi bara inte får en paus”, säger Ashley Deringer till The New York Times.

I detta är Ashley Deringer långt ifrån ensam. När en ny variant av det smittsamma viruset snabbt sprider sig påverkas yrkes- och privatliv ännu en gång. Många undrar hur de ska orka. Något som driver den vita månaden till sin spets.

Drynuary eller inte?

Frågan som New York Times ställer sig är således om januari verkligen är rätt månad för att sluta dricka helt?

Frågar man Ashley Deringer har hon valt en medelväg. Under januari drar hon försiktigt ned på sin alkoholkonsumtion. Bland annat genom att ersätta starksprit med tonic och alkoholfria cocktails. En mix som fått ersätta hennes forna bourbon till kvällsbadet.

Hon förtydligar för The New York Times att hon inte behöver alkohol för att överleva, men tillägger också att hon inte kommer ”känna sig skyldig över att ta en drink.”

För alla dem som omprövar sitt förhållande till alkohol denna månad, som även går under namnet ”drynuary”, kan till och med de godaste av  föresatser behöva revideras.

ANNONS
ANNONS

Ett populärt sätt att hantera övergången till den vita månaden har varit alkoholfria substitut, som fyller tomrummet. Något som kan fungera om man hittar en mer välvillig ersättare.

En som kan skriva på det är Jake Bullock, medgrundare av Cann, som är en alkoholfri tonic med cannabis.

”Efter de senaste två åren vi har haft, är det ingen som förväntar sig att du ska vara helt nykter”, säger Bullock till The New York Times.
Kring detta råder det troligen skilda meningar.

Självklart finns det också människor som just nu ser nykterheten i sig som en källa till stabilitet. Hur det än är med den saken framstår måttfullhet som klokt när världen än en gång står inför en oviss framtid.

Läs även: 4 alkoholfria dryckestips till helg och fest [Dagens PS]