Dagens PS

Veckans snackis: Sålde mask – snuvades på miljoner

mask
Ngil-masker från Gabon är extremt ovanliga och värdefulla. Detta exemplar är inte samma som omskrivs i texten (Foto: AP/Remy de la Mauviniere, Pexels).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 06 nov. 2023Publicerad: 06 nov. 2023

När det äldre paret i Frankrike sålde en mask på loppis kunde de inte ana att de snart skulle dras in i en juridisk konflikt, där miljoner euro stod på spel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Paret Fournier skulle sälja sitt hem i södra Frankrike 2021 och i samband med det hade de en loppis på sin garageuppfart.

Ett av föremålen som fanns till salu var en afrikansk mask, som herr Fournier hade ärvt av sin farfar. Farfadern hade tjänstgjort som guvernör i Centralafrika i början av 1900-talet, under en period då delar av kontinenten var under franskt styre.

Föga anade paret att masken var extremt ovanlig och värdefull. Så när en antikhandlare erbjöd dem 150 euro, 1700 kronor, tackade de ja.

Såldes på auktion – för miljoner

Några månader senare läste paret i en tidning att masken skulle säljas på auktion, för ett utropspris som var långt över de futtiga 1500 euro som de hade fått i handen av antikhandlaren.

Bara två dagar senare klubbades den för 4,2 miljoner euro (46 miljoner kronor), skriver CNN.

Paret, som kände sig lurade och snuvade på konfekten, inledde ett civilrättsligt mål mot antikhandlaren, som de förlorade hösten 2022.

Nu har de överklagat domen.

ANNONS

Senaste nytt

Visste inte hur mycket masken var värd?

ANNONS

Paret hävdar att antikhandlaren begått ett brott och vill ogiltigförklara försäljningen av masken. De vill också att intäkterna från auktionen ska tillfalla dem.

Antikhandlarens försvar hävdar att mannen inte visste vad artefakten var värd när han köpte den av paret. Han insåg det först när han kontaktade ett auktionshus för att få den värderad.

Fått information – av trädgårdsmästaren

Paret Fournier å sin sida, hävdar att antikhandlaren fått information om masken i förväg, innan han köpte den på deras loppis.

Den person som gett honom informationen var parets trädgårdsmästare, som tillsammans med antikhandlaren presenterades sig som ägare av masken när den skulle värderas av auktionshuset.

Tillhör ursprungsbefolkningen?

Mitt i denna rättstvist har ännu en part gjort anspråk på masken – regeringen i det afrikanska landet Gabon.

Gabon anklagar herr Fourniers farfar för att ha stulit artefakten, kallad Ngil-mask, och därför aldrig varit dess rättmätige ägare.

Om försäljningen mellan partet Fournier och antikhandlaren ogiltigförklaras, kommer landet på att kämpa för att masken ska återlämnas till sitt ursprungsland.

ANNONS

Ngil-masken är en extremt ovanlig artefakt och ett rituellt objekt. Endast ett dussintals masker av detta slag finns i dag i världen, skriver CNN.

Läs även: Veckans snackis: Biffen som kostar skjortan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]