Vackra naturupplevelser i Skåne

Uppdaterad: 24 aug. 2021Publicerad: 13 aug. 2021
österlen
Enastående vackra Skåne. Bilden visar Söderåsens nationalpark. (Foto: Sveriges Nationalparker)

Sommaren har ännu inte riktigt nått sitt slut, och råkar du befinna dig i Skåne finns det gott om vackra naturupplevelser att upptäcka. Läs om våra favoriter och inspireras!

ANNONS
ANNONS

Mandelmanns trädgårdar

Befinner du dig i Skåne i sommar måste du ta dig till Mandelmanns trädgårdar. Paret Mandelmann kanske du känner igen från tv, som sedan 1996 drivit detta ekologiska jordbruk på gården Djupadal i Skåne. Som besökare får man fritt vandra runt bland växterna och i växthusen och bli ett med naturen. Ord kan inte beskriva den magiska atmosfären.

Foto: Mandelmanns Trädgårdar

Stenshuvud nationalpark

Stenshuvud nationalpark har nästan en sydlig exotisk karaktär, och dess stora biologiska mångfald är både värd att bevara och besöka. Här förenas kustberg, hedar, lummiga lövskogar och vidsträckta stränder i en storslagen symfoni. Tips till dig som besöker i sommar är att ta dig hit antingen tidigt eller sent på dagen, då det brukar vara fullt vid huvudentrén. Annars kan det vara en god idé att ta dig dit till fots eller med cykel.

Foto: Sveriges Nationalparker

Kiviks musteri

Det finns så mycket att göra på Österlen, men att ta sig förbi Kiviks musteri är nästan ett krav. Äppelparadiset Kivik har funnits sedan 1888, och här kan du fritt strosa runt och njuta i de olika äppelgårdarna. Glöm heller inte att besöka Musteributiken och köp med några flaskor must och cider. Det finns dessutom en restaurang som man kan hämta sin egen picknick från.

Foto: Unsplash

Hallamölla vattenfall

Hallamölla vattenfall är Sveriges största vattenfall, med en höjd på hela 23 meter. Vattenfallet är uppdelat på fem delfall och berget består av Underkambrisk sandsten. Fallet är en del av naturreservatet Verkåån och är definitivt värt ett besök för resenärer i Skåne. Om du inte hinner upptäcka Hallamölla i sommar är fallet egentligen perfekt att beskåda på våren, under vårfloden.

Foto: Brosarp

Karl Fredrik på Eklaholm

Folkkära Karl Fredrik, känd från sitt program på TV4, har sin unika gård belägen längs kusten på vackra Österlen. Här är sommaren längre än på andra ställen i Sverige, vilket gör det till ett perfekt resmål så här sent på sommaren. Den magiska gården består av allt från inredningsbutik, trädgårdsbutik och en plantskoledel där man kan lära sig allt om trädgårdsskötsel. Boka ditt besök här.

Foto: Österlen.se

Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark ligger strax öster om Helsingborg och bjuder besökare på hänförande utsikter. Området domineras av bokskogar och är faktiskt en av norra Europas största naturskyddade ädellövsskogar. Förutom skogen finns även strömmande vattendrag och dramatiska dalar. Hinner du hit innan sommaren når sitt slut utlovas en djup och nästan trolsk grönska. Mer information hittar du här.

Foto: Wikimedia Commons

Läs mer: Skapa ditt eget drömboende på Österlen

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS