Det finns flera skäl till att besöka Norrpada skärgård i sommar, en av Stockholms skärgårds absolut vackraste platser. Hit återvänder många båtägare år efter år, men naturreservatet är ändå enastående välbevarat.

ANNONS

Norrpada skärgård består av cirka 30 obebodda öar, och har varit naturreservat sedan 1975. Här är det därför naturens regler som gäller och vid besök visa gärna extra hänsyn till både naturen och de häckande sjöfåglarna.

Varierat landskap

Ögruppen ligger långt norrut i Stockholms skärgård, och 9 sjömil från närmaste fastlandsförbindelse. Trots Norrpadas skönhet är naturreservatet än idag relativt okänt för turister, vilket gör det till ett riktigt smultronställe.  

Här finns allt från höga berg, släta klippor, mjuka sandbottnar och vacker skog, med en oändlig panoramautsikt över horisonten. Klättra upp på någon av bergstopparna och njut av de oslagbara solnedgångarna. 

Norrpadas landskap skiljer sig från både Nassa skärgård och Svenska Högarna. Naturen här är mycket mer dramatisk, och oerhört varierad. Här möter runda bergsknallar lena klipphällar i en fantastisk symfoni. 

Vindskyddade naturhamnar 

Det finns dessutom gott om vindskyddande naturhamnar, ovanligt väl skyddade med tanke på det geografiska läget. Tips är att lägga till vid Högbulen, där angöringen är enkel så länge det blåser från sydost eller sydväst. 

Norrpada skärgård är också känd för att utgöra sammanträdesplatsen för den mytomspunna Pelarorden, som grundades 1882 av Dramatenskådespelaren Axel Hultman. Kända medlemmar genom tiderna är exempelvis Evert Taube, Albert Engström och Olle Adolphson.

Pelarordens märke på Storskär i Norrpada skärgård. (Foto: Wiki Commons)

Packa med lite picknick och myggmedel och ta dig hit med familjen i sommar. Du lär inte bli besviken!

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Norrpada på Skärgårdsstiftelsen och Livet Ombord.

Läs mer: Stockholms skärgård – guide till de vackraste öarna