Pandemin har lett till att många fått upp ögonen för Sveriges natur. Följ nya trenden med en hållbar livsstil genom att upptäcka vildmarken – bara ett par timmar utanför Stockholm.

ANNONS

Från att vara sällsynta är Sveriges stora rovdjur inte längre hotade. Faktum är att vi får gå tillbaka till början av 1800-talet för att se lika stora rovdjurstammar.

Rovdjur lockar

Det drar svenska företag nytta av och lockar allt fler besökare som vill ta en närmare titt på djur som björn och varg i sina rätta miljöer.

Även mindre kontroversiella djur, som skogens egen konung älgen lockar många, så även landskapsarkitekten bävern.

Sverige kan stoltsera med en björnstam på runt 3 000 brunbjörnar – varav hundratals strövar fram genom Gästriklands skogar.

Varför åka på safari utomlands när vi har stora rovdjur runt husknuten tänker jag, sittandes blixtstill i björngömslet nära byn Kungsberg i Gästriklands granskogar.

Det tar några timmar innan en björnhona dyker upp med två ungar i släptåg.

ANNONS
ANNONS

Upplevelsen är väl värd sin väntan – när björnarna ljudlöst tar sig fram över stenar och stubbar för att leta efter utlagda köttbitar, och ungarna rullar runt och leker alldeles framför gömslet.

Företaget som tog in björnskådningen på schemat, Wild Nordic, upplevde en stadig uppgång bland besökarna redan före pandemin.

Björnhona med ungar
Att se björnar i sin rätta miljö är en upplevelse som sitter kvar i minnet resten av livet, kan artikelförfattaren intyga. (Foto: Wild Sweden)

Svemester här för att stanna

Det gör även bolaget Wild Sweden som anordnar safari med varg, bäver och älg i Bergslagens Skinnskatteberg, två timmar från Stockholm.

Wild Swedens guide Simon Green vill få människor att svemestra ännu mer framöver.

”Det är trendigt att turista i Sverige. Älgen är ett starkt varumärke, och många besökare är nyfikna på den svenska taigan”, säger han till Dagens Nyheter. 

Älg
Skogens konung anses exotisk av utländska turister och många kommer till Sverige för att få se den i sitt rätta element. (Foto: Wild Sweden)

Älgar och bävrar får han och gästerna se vid nästan varje tillfälle, och de skyggare lodjuren har han sett två gånger. Vargarna som stryker omkring i skogarna har han än så länge bara hört yla – men det är en upplevelse i sig.

”Jag vill dela entusiasmen med gästerna. De ska få en wow-känsla”, säger Simon Green.

ANNONS
ANNONS

För mer information om björnskådning besök Wild Nordic.

Åk på varg, älg- och bäversafari med Wild Sweden.

Kolarkoja
Varför inte anpassa svemestern helt till omgivningarna och bo i en kolarkoja? (Foto: Wild Sweden)

 

Läs mer: Campingkonkurrenter går ihop – ska bli störst i Norden