På lördag den 13 november spelas finalen i Sveriges äldsta ATP-inomhusturnering, Stockholm Open. Turnering spelas traditionsenligt på anrika Kungliga Tennishallen på Lidingövägen i Stockholm.

ANNONS

1968 började det internationella tennisförbundet låta proffs och amatörer delta tillsammans i tennistävlingar för första gången. Det gick fort för tennisen att bli populär och organisationen började leta efter nya tävlingar på flera platser.

De inledde en dialog om en eventuell tävling med forne världsspelaren Sven Davidsson. Han hade ett stort internationellt kontaktnät efter sin tid som aktiv spelare. Tillsammans med flera av sina tennisvänner tillsatte han en kommitté, och Stockholm Open såg dagens ljus 1969.

En tävling med gamla anor

Det är den äldsta ATP-inomhustävlingen i världen och den enda som spelas i en riktigt tennishall. Tävlingen ägs gemensamt av KLTK (Kungl. Lawn Tennisklubben) SALK, (Stockholms Allmänna Tennisklubb) och Stockholms Tennisförbund. Kungliga Tennishallen har genom åren blivit mer eller mindre blivit synonym med turneringen som  har spelats sedan start med undantag för perioden 1989–1994 då tävlingen spelades i Globen.

Stora namn som Björn Borg, John McEnroe, Roger Federer, Rafael Nadal och Boris Becker har deltagit genom åren. I år valde valde också den forna världsettan från Scotland att fortsätta sin comeback i Stockholm, efter att ha tackat ja till ett wild card.

Stockholm Open – En tävling med kunglig glans

Stockholm Open har kunglig glans. Prinsessan Lillian var när hon levde utan tvekan tävlingens flitigaste prisutdelare. Så länge hon hade hälsan vid behåll så missade hon sällan en final. Även prins Daniel har vid tillfälle delat ut priserna i tävlingen.

Turneringen lockar inte bara spelare och tennisentusiaster. Det är ett populärt event hos näringslivet och många är de företag som sponsrat tävlingen. Vill man nätverka och träffa topparna i näringslivet i avslappnad miljö, är Stockholm Open den rätta platsen att vara på.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Stockholm Opens hemsida

Läs även: Så kom tennis till Sverige [Dagens PS]