Håll koll på algerna innan du hoppar i plurret, uppmanar SMHI som varnar för algblomning i Östersjön och södra Bottenhavet.

ANNONS

Just nu är det extra viktigt att hålla ett öga på SMHI:s algkartor, för att se om det kan finnas alger där du badar i sommar. Kartan beskriver vart SMHI från sina satellitbilder uppskattar att det finns ytsamlingar av alger. Nu under sommaren uppdateras kartan dagligen.

Trots att de senaste dagarna bjudit på en del regn och moln finns cyanobakterierna tyvärr kvar i Östersjön där de funnits tidigare i veckan. Nu börjar även algblomningen sprida sig norrut, i södra Bottenhavet.

algblomning
Källa: SMHI 1 juli

Östersjön ett av världens mest förorenade hav

På senare år har kraftiga algblomningar blivit ett tecken på att sommaren är här. Men Världsnaturfonden vill påminna om att det är ett tecken som egentligen inte borde finnas, eftersom det pekar på att havet inte är i balans.

“Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och läget är väldigt allvarligt. Cirka en femtedel av Östersjöns bottnar beräknas vara syrefria och omkring en tredjedel lider av syrebrist så vi måste ta krafttag och fortsatt minimera de övergödande utsläppen”, säger Inger Näslund från WWF.

Kan orsaka magsjuka och infektion

Men algerna är också skadliga för oss människor, särskilt de blågröna algerna. 

ANNONS
ANNONS

“Vid tecken på algblomning ska man undvika att bada och även försöka hålla sina husdjur borta från vattnet”, säger Näslund. “Om man råkar svälja vatten med blågröna alger kan det orsaka magsjuka eller ökad risk för infektion i öppna sår.”

Läs mer: Algblomningen har startat – ”Väldigt allvarligt”