Så mycket får du egentligen äta på julbordet

Julbord. Här på Ulriksdals Wärdshus. I dag en dyrare upplevelse än för tio år sedan.
Julbordskö där strategier smids som inför en militär operation. (Foto: Leif R Jansson / SCANPIX/TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 08 dec. 2025Publicerad: 08 dec. 2025

Julbordssäsongen är här – och med den årets mest laddade juridiska fråga: Hur mycket får du egentligen äta på en buffé på julbordet. Svaret är mer komplicerat än att bara skopa upp mer Jansson.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Julbordet – Sveriges mest reglerade kaos

Landet fylls just nu av dignande julbord, från Luleås hotellbufféer till skånska gårdshotell som lagt lika mycket energi på senapen som på sin policy för påfyllning. Buffén är nämligen inte bara en tradition – det är ett oskrivet kontrakt mellan restaurang och gäst. Eller, som det visat sig, ibland ganska dåligt skrivet.
Hösten gav oss fallet som redan fått klassikerstatus: Pannbiffskandalen i Katrineholm där en gäst ansågs ha tagit fyra pannbiffar för mycket. Restaurangen ringde upp efteråt, gästen kände sig uthängd och Sverige var ett buffé-juridiskt land rikare.

Julbord – då slänger vi mer mat

Gott med julmat? Absolut – men vi lagar till så mycket av den att matsvinnet precis som julhandeln slår nya rekord. Matsvinnet ska halveras till år 2030

julbord
Julbordets mest missförstådda regel: Ta bara det du orkar äta. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

04 dec. 2025
Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

29 nov. 2025

Svenska källor: bransch och myndigheter är tydliga

Från Sverige finns flera källor som ger stöd åt bufféjuristen Nicolaus Johanssons linje i Dagens Nyheter:
Konsumentverket har i tidigare vägledningar konstaterat att bufféer omfattas av vanliga avtalsregler. Om restaurangen vill begränsa mängden måste det vara tydligt redan före betalning. Annars gäller mättnadsprincipen: äta tills du är nöjd.
Visita, branschorganisationen för hotell och restauranger, har vid flera tillfällen beskrivit buffén som ett “samlad måltid till fast pris”, vilket innebär att restaurangen bär risken om gästen äter mer än väntat – så länge ingen begränsning kommunicerats.
• Flera lokala medier – bland annat Nerikes Allehanda, Göteborgs-Posten och Arbetarbladet – har de senaste åren rapporterat om allt från portade buffégäster till lunchställen som stoppat tredje påfyllningen trots att regler saknats. Slutsatsen är densamma: otydliga villkor är restaurangens problem, inte gästens.

Läs även: Ny forskning: Juldrickandet slår hårdast mot denna grupp

Norden: samma regler, större dramatik

Sverige är inte ensamt om att förhålla sig till buffékaoset. Här är några av de mest relevanta nordiska exemplen:
• Finland: Helsingin Sanomat har rapporterat om lunchbufféer som nekat gäster fler köttportioner. Finska jurister bedömer att detta bara är tillåtet om restaurangen informerat om begränsningar i förväg. Ett tyst “det här är för mycket” duger inte.
• Danmark: Politiken och Jyllands-Posten skriver om danska bufféer som infört “anti-madspild”-avgifter – en slags matsvinnsbot om du lämnar för mycket. Också detta är lagligt så länge villkoren framgår innan gästen tar sin första tallrik.
• Norge: VG och Dagbladet har bevakat bufféer som infört tidsgränser. En norsk sushi-restaurang satte exempelvis 60 minuter som standard – helt lagligt eftersom tiderna meddelades före beställning.

ANNONS
julbord
Julbordet som står stadigt trots glupska gäster och juridiska gråzoner. (Foto: Jungfrusund)

Buffélagen 2025:1 – humor möter juridik

Nicolaus Johansson valde att göra det alla andra drömt om: skriva en lag om bufféer. Med hjälp av juridik och AI formulerade han Buffélagen 2025:1, som anger tre centrala principer:
• Du får äta dig mätt, men du ska använda omdöme.
• Tar du mat ansvarar du för att äta upp.
• Bufféområdet är ingen offentlig park – du får bara äta där om du betalat.
Den är inte bindande lagtext, men den har satt fingret på frågan som återkommer varje december: hur mycket är lagom på ett julbord.

Läs även: Stora skinktestet 2025 – här är årets osannolika vinnare

Julbordsbuffén – den mest känsliga arenan

Just nu dukas hundratals julbord upp varje dag i Sverige. Köttbullarna rullar, laxen glänser och gästerna tar höjd för minst tre varv.
Här blir bufféjuridiken extra aktuell, eftersom julbordstraditionen lockar både gourmander och rena långtradargäster som tänkt äta tillbaka pengarna. Restaurangcheferna vittnar om ett återkommande problem: gäster som tar enorma mängder prinskorv “för säkerhets skull”, äter en tredjedel och lämnar resten.
Det är här både Johansson och branschen är överens: Omdöme är nyckeln. Du får äta tills du är mätt, men du får inte slösa. Eller som en norsk krogägare sa i Dagbladet: “Du får lov att vara hungrig, men inte dum.”

Slutsats: Mättnadsrätten gäller – men med hjärna

Det nordiska buffékonsensuset är mycket enkelt:
• Restaurangen måste tala om begränsningar i förväg.
• Gästen får äta tills hen är mätt.
• Matsvinn är den verkliga synden.
Och mitt under julbordssäsongen – årets mest generösa, glupska och gastronomiskt känsliga period – är kanske detta den viktigaste buffévisdomen:
“Ta det du äter, ät det du tar och lämna magontet åt andra.”

Hemligheten bakom middagar som gör dig lyckligare

Forskare förklarar varför gemensamma middagar gör oss lyckligare – och hur delad mat skapar tillit, starkare relationer och endorfinkickar.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS