Stockholm får ett nytt krogkluster vid Slussen. Atrium Ljungberg bygger sex restauranger i Mälarterrassen. Ytterligare två öppnar under Guldbron och klassiker som Gondolen har återuppstått högst upp i Katarina. Men frågan är: Har huvudstaden plats för ännu ett krogmecka?
Nya Slussen riskerar att drunkna i tomma krogstolar


Mest läst i kategorin
Det är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. Slussen har länge varit ett hål i staden – bokstavligt talat – men nu händer det. Den 6 juni invigs det nya Södermalmstorg och gångstråket Mälartrappan. Samtidigt förbereds en gastronomisk lansering i flera nivåer.

leasingansvarig för mat och kultur på samma fastighetsbolag. Foto: Pressbild
“Vi bygger inte bara fastigheter, vi bygger stad. Slussen ska bli en självklar destination”, säger Mattias Roussakoff, leasingansvarig för mat och kultur på Atrium Ljungberg.
I bolagets prestigeprojekt Mälarterrassen – mellan Södermalmstorg och kajen – öppnar sex restauranger under 2026. Redan klara är Villa Valentina, ett spanskinspirerat koncept från Urban Italian Group, och ett svenskt brasserie signerat Napolyon Sürer, känd från Boqueria och Pelikan. Totalt handlar det om över 1 100 sittplatser – och fler är på gång.

I helgen på nationaldagen öppnar trappan, 2026 kommer restaurangerna att börja servera mat. Foto: Pressbild
Från genomfartsplats till gastronomisk nod
Restauranglivet vid Slussen expanderar även utanför Atrium Ljungbergs bestånd. I Katarinahuset – tidigare ägd av Folksam och numera i Atrium Ljungbergs ägo – har Svenska Brasserier etablerat sig med tre koncept: återöppnade klassikern Gondolen, takrestaurangen Pelago och nykomlingen Klotet.
I samma hus, i den före detta McDonald’s-lokalen, har LouLou öppnat – ett franskinfluerat brasserie av krögaren Acki Kokotos (Brasserie Balzac, Un Poco).
Under Guldbron öppnar ytterligare två restauranger under 2025. Dessa lokaler tillhör Stockholms stad och hyrs av Nobisgruppen samt stjärnkrögaren Filip Fastén. Och i SKR:s fastighet på Hornsgatan har Stureplansgruppen öppnat Freyja med takterrass.
Totalt rör det sig om ett dussintal nya restauranger på några minuters promenad – i ett område som för bara några år sedan mest bestod av byggdamm och betong.
“Vi ser att det sker en förflyttning i staden där Slussen växer sig allt starkare både som arbetsplats och mötesplats. Nyhetsvärdet är starkt vilket givetvis kommer att hjälpa till att etablera platsen initialt”, säger Roussakoff.

Senaste nytt
Stockholmskrogarna blöder – och fler kommer ändå
Samtidigt är verkligheten för Stockholms krögare tuff. Enligt Visita gick 256 restaurangföretag i konkurs i länet under 2024 – mer än dubbelt så många som ett normalår före pandemin. Hyror, el och råvaror har blivit dyrare, samtidigt som många nu börjar återbetala uppskjutna skatter.
Och 2025 ser inte ljusare ut. Visita spår noll tillväxt för branschen, med en särskilt svag vår. Först senare under året väntas en måttlig återhämtning.
“Det måste vara kommersiellt hållbart. Vi letar inte efter sex fine dining-koncept, utan efter krögare som kan locka en bred publik. Det ska vara både lunch och kväll, vardag och helg”, säger Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg.
“Det får inte vara för likriktat, koncepten skall ha bredd utan att tappa konceptuell höjd. Det här ska kännas unikt”, fyller Roussakoff i.

Stadens vision: ett levande Slussen
Stockholms stad ser positivt på restaurangsatsningarna. Projektet är ett viktigt led i stadens strategi att göra Slussen till en plats för möten och liv, även kvällstid.
“Vi har medvetet arbetat för att skapa en miljö där restauranger och annan service aktiverar platsen dygnet runt”, har Peter Ekholm, projektledare för Slussen, tidigare sagt.
Och det finns förutsättningar. Atrium Ljungberg räknar med upp till 500 000 passagerare per dag när området är färdigbyggt – en kombination av gående, cyklister och kollektivtrafikresenärer.
“Det är en ny stad i staden. Och vi är bara i början”, säger Mattias Roussakoff.

Slussen som krogdestination
- Mälarterrassen: 7 000 kvm bruttoarea, 6 restauranger (öppnar successivt under 2026)
- Klart hittills:
– Villa Valentina (Urban Italian Group)
– Svenskt brasserie av Napolyon Sürer

- Andra tillskott:
– Gondolen, Pelago och Klotet (Svenska Brasserier)
– LouLou (Acki Kokotos)
– Freyja (Stureplansgruppen, Hornsgatan)
– 2 restauranger under Guldbron (Filip Fastén och Nobisgruppen)
- Restaurangkonkurser i Stockholm 2024: 256 företag
- Förväntat dagligt flöde vid färdigställande: upp till 500 000 personer
- Planerad byggstart för Nobel Center: 2027

- Öppning av Nobel Center: 2031

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.