Stockholms bästa krogar och krögare slår sig ihop och ordnar torgfest – men bara en gång om året. Trots sol, lycka och ostron för tio kronor är det ett byråkratiskt maraton att få tillstånd att servera ett glas vin utomhus. Är det inte dags att sluta behandla krögare som om de vore gängkriminella?
Fredagskrönikan: Sluta förfölj landets krögare


Mest läst i kategorin
Sol, ostron och servitörtävling
För någon vecka sedan var jag på en torgfest. Den arrangerades på ytan mellan några av mina absoluta favorithak i Stockholm: Chez Julie, Teatergrillen, Noppes och Frippe. De konkurrerar alla om Stockholms kräsnaste gäster. De konkurrerar även om de bästa kockarna och servitörerna.
De betalar de högsta hyrorna i landet och ja, ofta får de uppmärksamhet i medier som Dagens PS Perfect Weekend. De värnar inte bara svensk krogkultur, de utvecklar den också.
Det var en solig dag och stamgäster från alla etablissemang blandade sig i vårsolen. Jag och min älskade fru Anna tog ett glas bubbel på Chez Julie, jag passade även på att äta tio ostron till det facila priset 10 kronor styck.
Det arrangerades en servitörtävling som jag tror stjärnkocken Fredrik Eriksson vann. Men jag kan ha fel. På det hela taget var det en lyckad dag. Det är tredje gången denna fest arrangeras och förra året gick det inte lika bra eftersom temperaturen i luften då var ensiffrig. Då vill de flesta svenskar inte stå på ett blåsigt torg.

– våra krögare gör det varje dag.” (Foto: Pressbild)
Solen styr festen – men byråkratin styr tillstånden
Solen är naturligtvis helt avgörande om du ska ha en succé utomhus i vårt land som ligger vid Polcirkelns rand. Jag pratade med en av arrangörerna och han berättade att det var mycket jobb med festen. Två tillstånd behövs. Ett för att servera alkohol på gatan och ett för att ställa ut möbler.
Självfallet måste det finnas ett gäng vakter som ser att alla håller sig innanför murarna – jag menar förstås det utmärkta området. Eftersom detta är krogar med kollektivavtal vet personalen att de får betalt även om det spöregnar.
En permanent fest varje gång solen skiner
Vad vill jag då säga med detta? Jo, att det är absurt att detta arrangemang bara sker en gång om året. Det borde naturligtvis vara en permanent fest på Nybrogatan varje gång solen skiner och krögarna har lust att göra något lite extra.
I helgen ska det till exempel bli riktigt varmt för första gången detta år. Då borde krögarna som byggt stora uteserveringar få lov att tjäna lite extra.

Samma gamla moralism – nya regler försvårar
Men självfallet är ingenting enkelt i detta land som fortfarande präglas av en alkoholskam. Det spelar ingen roll att unga människor i dag varken super eller dricker. Myndigheterna ser på krögare som de borde titta på gängkriminella.
I en dom i Göteborg fastslogs att nya serveringstillstånd för alkohol inte kan beviljas till uteserveringar utan en tillhörande inomhusservering. Det innebär att den krögare i Malmö som planerat att bygga en skånsk konkurrent till Köpenhamns megasuccé Reffen inte får tillstånd att servera alkohol.
Nu måste han bygga en inomhuslokal för att få öppna sin Cantin, en streetfood- och barpark i containerformat, med food trucks och en scen. Jag tippar att det kommer att kosta några obudgeterade miljoner, och har vi otur blir det ingenting alls av det storstilade projektet.
Politiska löften – och ännu mer väntan
“Jag är inte främmande för en lagändring”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD). Men hallå, hur lång tid tror vi att detta tar? Och vad kan vi förvänta oss av det statsråd som sjösatt reglerna för gårdsförsäljning?
Gör något kul i helgen – prata med någon ny
Det är lätt att bli deprimerad när man tänker på detta. Men det tycker jag inte att du ska bli. Tvärtom uppmanar jag alla läsare av Dagens PS Perfect Weekend att lämna tv-soffan och söka sig ut i kväll. Här har jag listat ett gäng uteserveringar och takbarer som jag tycker är fantastiska.
Gå dit och häng. Börja gärna prata med någon du inte sett förut. Det är enligt vår egen professor i lycka, Micael Dahlen, ett av de absolut enklaste sätten att bli lycklig.
Och med dessa ord önskar jag alla läsare en perfekt helg.

Viggos topplista: Stockholms bästa takbarer
Nu kommer värmen. Det är äntligen tid för Stockholms bästa takbarer. Här är sommarens viktigaste lista.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.