315 avgångar ställs in bara under fredagen. ”Det är djupt olyckligt”, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS. Kolla status för just ditt flyg här.

ANNONS

Klockan 03.30 i morse meddelade SAS att de svenska piloterna gått ut i strejk.

”Svensk Pilotförening (SPF) har tagit ut sina medlemmar i strejk i SAS Scandinavia. Det innebär att inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in och tusentals resenärer kommer att påverkas”.

Även i Norge och Danmark har pilotfacket tagit ut sina medlemmar i strejk sedan pilotföreningen tackat nej till det bud som lagts fram.
SAS tog i sluttampen av förhandlingarna hjälp av externa medlare för att undanröja en skarp konflikt, men det hjälpte alltså inte. Efter torsdagskvällens förhandlingar stod det klart att ingen överenskommelse nåtts och piloterna skulle gå ut i strejk.

DN.se rapporterar direkt från Arlanda där köerna av drabbade resenärer nu växer. Flera anser att informationen från SAS kunde varit tydligare.

”Det här skapar stora problem för mig, jag tycker de kunde ha kontaktat mig eftersom jag nu sitter fast på Arlanda”, säger en av flera missnöjda resenärer som tidningen talat med.

”Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes”, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, i en kommentar, enligt Dina Pengar i Expressen som uppger att totalt runt 170.000 passagerare drabbas av konflikten under fredagen och lördagen.

Boka om din resa eller vänta på nästa tillgängliga flyg, är rådet till dig som måste upp i luften. Det mest drastiska rådet är att du avbokar din resa och får tillbaka pengarna.

ANNONS
ANNONS

Enligt Dina Pengar drabbas resenärer i Stockholm, Göteborg, Kalmar, Kiruna, Köpenhamn, Luleå, Malmö, Oslo, Ronneby och Skellefteå av SAS strejk eftersom flygbolaget flyger från dessa städer.

Berörda passagerare uppmanas av SAS att gå in på flygbolagets hemsida för att kontrollera statys för bokad flyg.

Här kan du kolla status för just ditt flyg. Om planet går eller om avgången är inställd.