Malta har sedan 2020 haft flest registrerade superyachter i världen. Men nu rapporterar landet en rekordtillväxt på 51 procent – över tusen yachter är i nuläget registrerade, varav många är ryska. 

ANNONS

I staden Valetta i Malta hölls nyligen en stor konferens angående landets superyachter, där tjänstemän och intressenter inom sjöfartsindustrin diskuterade landets potential för ökade marina investeringar. 

Ska införa nationell yachtpolitik

Sedan 2020 har Malta haft flest registrerade superyachter i världen. Men enligt Times of Malta har landet i nuläget så många som 1030 registrerade yachter, vilket är fler än någonsin tidigare. Tillväxten ligger på 51 procent. 

Maltas nya transportminister, Aaron Farrugia, tillkännagav statistiken tidigare i veckan. Vid konferensen i Valetta informerade han också om planerna på att lansera en “nationella yachtpolitik”, vilket visar hur viktiga superyachterna blivit för landets ekonomi och identitet.

Malta frihamn för ryssar

Tidskriften Auto Evolution spekulerar att den rekordstora registreringsboomen kan förklaras av sanktionerna mot de ryska oligarkerna. Flera ryska superyachter har under de senaste månaderna tagit sig till Malta, och vissa menar att landet blivit en frihamn för ryssar att gömma sig tillsammans med sina lyxbåtar. 

Situationen liknar den i Dubai, dit flera ryska yachter också sökt sig. I Dubai har dessutom många ryska oligarker valt att köpa nya fastigheter, sedan invasionen av Ukraina, vilket har lett till att landets fastighetsmarknad exploderat. 

ANNONS
ANNONS

Oavsett vad som ligger till grund för det rekordstora antalet lyxyachter i Malta har regeringen nu storslagna planer på att förvandla ön till Medelhavets ledande yachtnav.

Läs mer: Rysslands rikaste man finner frihamn i Dubai