Idag står vinflaskor av glas för en fjärdedel av Systembolagets totala klimatpåverkan. Ändå väljer var fjärde konsument glasflaskan i tron om att den är det mest miljövänliga alternativet, enligt en färsk undersökning.

ANNONS

Att vinkonsumenter antar att glasflaskor är mer klimatsmarta än andra förpackningar grundar sig i likhet med mycket annat på gammal vana. Kanske också villfarelsen att vinet skulle brista i kvalitet om det serveras ur något annat än en glasflaska.

För att få lite perspektiv på det kan man tänka sig att alla engångsflaskor med stilla vin som säljs på Systembolaget under ett år ger samma klimatpåverkan som 67 000 flygresor till Italien, eller 4 500 varv runt jorden i en bensindriven bil.

Vinflaskor av glas sämre än burkar

En svindlande tanke som som var fjärde vinkonsument i dag inte känner till. Inte heller att såväl pappförpackningar som burkar är betydligt bättre än engångsflaskor av glas för klimatet. Det framgår av en ny undersökning av som gjorts av Kantar Public på uppdrag av Systembolaget.

Idag står dessa vinflaskor för så mycket som en fjärdedel av Systembolagets totala klimatpåverkan, vilket är den enskilt största delen i bolagets klimatavtryck. Det kräver en insats från både Systembolaget och vinkonsumenterna. Och det går faktiskt att göra skillnad.

”Om alla 75-centilitersengångsflaskor, eller mindre, med stilla vin som säljs på Systembolaget byts ut mot pappförpackningar minskar co2-utsläppen med 33 500 ton per år”, säger Sara Norell, direktör för sortiment, inköp & varuförsörjning på Systembolaget.

Norell tror att fler leverantörer kommer att ställa om i takt med att efterfrågan på klimatsmarta förpackningar ökar. Något som kräver ökad kunskap om de olika förpackningarnas kvalitet och vilken inverkan de har på drycken.

Enligt undersökningen vill en fjärdedel av de tillfrågade inte servera vin på en middag ur en klimatsmart förpackning. Skälet till det är att det känns billigt och  mindre festligt, vilket talar för att en stor del av miljöarbetet förutsätter att gamla föreställningar utmanas.

ANNONS
ANNONS

”Vi gjorde den resan med skruvkorken. Och för bara drygt 10 år sedan hade ekologiskt en stämpel om att inte hålla tillräckligt bra kvalitet. Idag är 25 procent av allt vin som säljs på Systembolaget ekologiskt”, säger Norell.

Utifrån det perspektivet torde möjligheterna vara goda att bryta även dessa ovanor.

Läs även: Trots pandemin – uppsving för vinindustrin [Dagens PS]