År 2000 var det inte så värst många svenskar som visste vad Prosecco betydde. I maj samma år lanserades La Robínía Prosecco Extra Dry på Systembolaget. Sedan dess har Proseccon gjort en enastående resa.

Proseccons utveckling är anmärkningsvärd. Och inte bara i vårt land; för cirka 10 år sedan började trendiga vinbarer från London till New York lyfta fram det charmiga bubblet från norra Italien. Försäljningen ökade i en sådan takt att producenterna nästan hade svårt att hänga med.

Som pionjär dröjde det även här innan försäljningen av La Robínía Prosecco tog ordentlig fart. När det väl hände stod Vinfirman Astoria, producenten av La Robínía, väl rustade. 

Efterfrågan rusade

Firmans grundare, bröderna Paolo och Giorgio Polegato, hade sedan starten på 1980-talet investerat i supermoderna vinanläggningar strax utanför staden Treviso. Genom innovation och ett genomgående kvalitetstänkande lyckades man med gott resultat möta den rusande efterfrågan.

Strax utanför den norditalienska staden Treviso sträcker Astorias vinodlingar ut sig. Här odlas druvsorten Glera till den svenska jubileumsproseccon La Robínía. (Foto: Tenuta Astoria)
Strax utanför den norditalienska staden Treviso sträcker Astorias vinodlingar ut sig. Här odlas druvsorten Glera till den svenska jubileumsproseccon La Robínía. (Foto: Tenuta Astoria)

Trots all övrig internationell succé ligger vi svenskar lite extra varmt om hjärtat hos bröderna Polegato. Som en exceptionell gest firar de därför La Robínía Proseccos 20-åriga framgångssaga i Sverige med en blågul jubileumsetikett. 

”Att en vinproducent väljer att hylla ett land med dess färger är mig veterligen unikt,” säger Niklas Viderud hos importören Urban Wines. ”Dessutom råkar ju den gula etiketten med de blå inslagen passa perfekt inför kommande nationaldag och midsommar.”

ANNONS
ANNONS

Vinexperter ger höga poäng

La Robínía Prosecco Extra Dry är framställt av druvsorten Glera till 100%. Efter skörd och vinifiering genomgår vinet en extra jäsning på tank, enligt charmatmetoden. Det ger ett mycket friskt och fruktigt mousserande vin med aromatiska inslag.

Benämningen ’Extra dry’ betyder att vinet ska hålla en restsockerhalt mellan 12-17 g/l. La Robínía Prosecco ligger på låga 12 g/l.

Niklas Viderud avslutar med att poängtera: ”Att vinet återkommande fått höga poäng av vinexperterna har varit en starkt bidragande orsak till att La Robínía Prosecco fortfarande efter 20 år är en av Systembolagets mest sålda Prosecco.”

La Robínía Prosecco Extra Dry

Prosecco, Venetien, Italien, Nr 7486, 89:-

Läs mer: Nu blir Prosecco rosa