Engelskt bubbel är nu bättre än Champagne – och det är inte längre kontroversiellt, bara lite pinsamt för fransmännen. När Nyetymbers Blanc de Blancs 2016 Magnum utnämndes till världens bästa mousserande vin i International Wine Challenge tog en tusenårig gastronomisk hierarki ett tydligt kliv åt sidan.
Engelskt bubbel utklassar Champagne


Mest läst i kategorin
När britterna tog pokalen
Frankrike har i århundraden lutat sig mot att de äger bubbeluniversum. Champagne är ju Champagne. Men i årets International Wine Challenge, en av världens mest respekterade blindprovningar, hände det otänkbara: för första gången sedan tävlingen startade vann ett vin som inte kommer från den heliga franska regionen. Vinnaren var Nyetymber från West Sussex.
Domarna gav vinet 97 poäng och beskrev munkänsla, syra, citrus, kamomill och kalkig elegans – formuleringar som lika gärna hade kunnat användas om en prestigecuvée från Reims. Det här var inte en charmig skräll. Det var en professionell utklassning, rapporterar BBC inte utan stolthet.
Och Nyetymber är inte ensamma. Engelskt mousserande har på två decennier rört sig från kuriositet till klubb för gastronomiska överpresterare. När internationella vinmakare ska peka ut framtidens terroir pratas det i dag inte bara om Loire, Rheingau och Napa – utan om Kent, Sussex och Hampshire.
Läs även: Viggo testar Shibumi på Malmskillnadsgatan

Senaste nytt
Varför engelskt bubbel plötsligt är bäst
Det korta svaret: klimat, jordmån och besatthet.
Det längre: de kalkrika jordarna i södra England är nästan identiska med dem i Champagne. Dessutom har klimatuppvärmningen gett England precis den stabila, svala mognad som champagneproducenterna kämpar med att behålla.
Till detta kommer brittiskt hantverk. Vinmakare i England jobbar metodiskt, perfektionistiskt och med stort fokus på detaljer. Cherie Spriggs, chefsvinmakare på Nyetimber och tidigare utsedd till Sparkling Winemaker of the Year, är bara ett exempel på hur det brittiska vinundret drivs av ren professionalitet.
Resultatet är bubbel med hög syra, finess, precision och en mineralitet som får champagneälskare att titta ned i sina glas och undra vad som just hände.
Norwegian kliver fram – när SAS vänder ryggen åt Sverige
Det blåser nya vindar över nordiskt flyg. Den som tror att SAS sitter i kaptensstolen har inte lyssnat på Norwegians vd Geir Karlsen.

När Champagne börjar köpa mark i England
Det verkliga tecknet på skiftet är att franska champagnehus nu investerar i vinmarker i England. Om man är riktigt elak kan man säga att fransmännen försöker köpa tillbaka sin framtid.
En ny weekendtrend
För Perfect Weekend öppnar det här dörren på vid gavel: bubbelresor till södra England. Sussex är lika vackert som Champagne, men utan busslaster av turister och överprisad foie gras. Här dricker du viner som nu placerar sig före de franska i världens hårdaste tävlingar.
Det är också en av årets mest befriande gastronomiska berättelser: att kvalitet kan komma från oväntade platser och att bubblande briljans inte längre bryr sig om traditionella hierarkier.

Tre brittiska bubbel på Systembolaget
Nyetimber Classic Cuvée
529 kronor
Flaggskeppet. Det här är flaskan som får franska sommelierer att titta bort en stund. Elegant syra, fina bubblor, citrus, brioche, mineralitet och en avslutning som känns mer Côte des Blancs än West Sussex.
Gusbourne Brut Reserve
269 kronor
Kent-baserad superstjärna. Ren, knivskarp syra, gröna äpplen, kritig mineralitet och ett hantverk som andas internationell toppnivå. Detta är ett vin som många Champagneälskare testar blint och sedan skäms lite över sin gissning.
Hattingley Valley Classic Reserve
359 kronor
Elegant, nötig, strukturerad. Ett skolboksexempel på hur bra engelskt bubbel blir när vinmakarna går all in på franska metoder i brittiskt klimat. En favorit bland sommelierer.
Konsumenterna kräver mer – så ser nya lyxen ut
Tekniken gör personalisering billigare men kunderna kräver mer. Från skräddarsydda resor till unikt konstverk i varje hotellrum.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.












