Lodi är en den största vinregionen i Kalifornien och samtidigt den mest okända. Nu vill vinodlarna förändra den bilden.

ANNONS

Kaliforniens och landets största vinregion ligger mellan Sacramento and Stockton i Central Valley.

Faktum är att medan kändisar som Napa Valley kan ta ordentligt betalt för sina druvor så känner är det många som inte känner till Lodi – trots att många redan köper vin från regionen, som ofta hamnar på de billigare hyllorna i de amerikanska supermarkets, skriver Robb Report.

Vad ska man då dricka i Lodi?

Vita viner i fokus

Framför allt vita viner. I den annars traditionellt röda regionen har Chardonnay ryckt åt sig en stor plats.

Heather Pyle Lucas som driver regionens äldsta vingård Lucas Winery slår hål på myten att det är för varmt att odla bra Chardonnay i Lodi.

ANNONS
ANNONS

”Vita viner är inte så svåra att odla i Lodi”, säger hon.

Det håller även Sue Tipton, grundaren av vingården Acquiesce, med om som satsar stenhårt på druvor från södra Rhône – som Grenache Blanc, Clairette Blanche, Bourboulenc och Picpoul Blanc.

Klimatet i Lodi påminner enligt henne om den franska vinregionen.

”Klimatet här är bara två grader svalare under dagen och två grader varmare på natten”.

Grenache kommer först

Lodi har omkring 100 druvvariationer och även för den som föredrar röda viner finns det många att testa – där Grenache (Garnacha) plockar hem förstaplatsen.

Bokisch 2017 från Terra Alta-vingården i Clements Hills vann guld förra året.

ANNONS
ANNONS

Det är spanjoren Markus Bokisch som vann priset och som har tagit med sig en rad varianter från hemlandet – Albariño, Verdejo, Garnacha Blanca, Tempranillo, Garnacha och Monastrell.

Allt fler vinodlare inser att regionen har mycket att erbjuda och håller på att bli av den ”underdog-stämpel” som den tidigare haft.

Läs mer: Fem goda viner till midsommar [Dagens PS]