Dagens PS

Lågkonjunktur för lyxklockor i andra hand

Andrahandsmarknaden för lyxklockor har tappat sedan den amerikanska centralbanken påbörjade sina räntehöjningar förra året
Andrahandsmarknaden för lyxklockor har tappat sedan den amerikanska centralbanken påbörjade sina räntehöjningar förra året. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 juli 2023Publicerad: 31 juli 2023

Sedan slutet av förra året har Feds räntehöjningar orsakat kaos på den amerikanska aktiemarknaden och andrahandsmarknaden för lyxklockor har drabbats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den bredare amerikanska ekonomin har klarat sig ganska bra, men på andrahandsmarknaden för lyxklockor har det monetära kaoset utlöst en nedgång, det rapporterar Business Insider.

Penningpolitisk åtstramning sänker priset

WatchCharts Overall Market Index följer priset på klockor från toppmärken som Rolex, Patek Philippe and Audemars Piguet, har sjunkit 32 procent sedan en topp i mars 2022.

Ett separat index endast för Rolex-klockor har under en motsvarande period sjunkit med 27 procent.

De senaste fem kvartalens aggressiva penningpolitiska åtstramning från USA:s centralbank ses som en viktig orsak till klockprisernas nedgång.

ANNONS

Senaste nytt

Minskade lyxutgifter och ökat sparande

Rädslan för en ekonomisk nedgång har ökat av de höga räntorna och det har motiverat investerare att dra ned på sina lyxutgifter och öka sitt sparande.

Även nedgången på kryptomarknaden har framkallats av räntehöjningarna och den nedgången har också gjort att efterfrågan på klockor har minskat.

ANNONS

De dyraste klockorna värst drabbade

Det är de dyraste klockorna som har drabbats av de största nedgångarna, de som ligger i prisklassen 50 001 till 100 000 dollar, cirka 525 616 till 1 051 212 kronor har sjunkit i pris med över 15 procent det senaste året.

Sedan mars 2022, när Fed började höja räntorna, har lyxklockors aktier underpresterat. Samtidigt har sedan dess S&P 500-indexet stigit med 8 procent.

Rolex Market Index, som spårar de 30 mest värdefulla Rolex-modellerna har minskat med 12,5 procent jämfört med för ett år sedan.

Patek Philippe-indexet har tappat 18 procent och Audemars Piguet har tappat nästan 20 procent, det visar data från Watch Charts, skriver Business Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Lyxklockor trotsar krisen – exporten ökar Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS