Dagens PS

Blev Ivar Kreuger mördad? Vilka tjänade på det?

Ivar Kreuger mördad
Ivar Kreugers död är ett mysterium än i dag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 apr. 2021Publicerad: 25 apr. 2021

Blev Ivar Kreuger mördad? Vilka tjänade på det? Var hans företag en bluff? Trots att det är 89 år sedan så är frågorna om Kreugerkraschen ständigt aktuella. Svaren på frågorna leder enligt vissa rakt in i hjärtat på flera av Sveriges nutida finansimperium.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den officiella historieskrivningen är att det var Ivar Kreuger själv som tog sitt liv. Men i åratal har historier förts fram att Sveriges rikaste man, tändstickskungen, i själva verket blev mördad. Ivars bror Torsten Kreuger är en av dem som trodde det, att det var ett mord som arrangerades så att det såg ut som ett självmord.

Ivar Kreuger mördad

Porträtt av finansmannen Ivar Kreuger.
Foto: (Okänd fotograf/Pressens Bild)

“Det var ett beställningsmord för att knäcka Kreugerkoncernen”, sa släktingen Carl af Ugglas till Expressen 2012. 

Byggde Stockholm stadion till OS

Innan börskraschen och självmordet (eller mordet) hade Ivar Kreuger byggt upp en jättekoncern med en förmögenhet på 1 014 miljarder kronor, översatt i dagens penningvärde. Han skulle spela i samma liga som sådana som Jeff Bezos, Bill Gates och Elon Musk, även om Kreuger hade en del före sig under sin egen livstid, som amerikanen John D. Rockefeller. 

Tändstickorna fanns i släkten Kreuger redan från början, men Ivar Kreugers succé började i byggnadsbranschen. Aktiebolaget Kreuger & Toll grundades 1908 tog in ny teknik från USA, armerad betong som blev en storsäljare. Stockholms stadion från OS 1912 är byggd av företaget.

Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek, med en Kreuger & Toll-skylt framför. (Foto: TT)

Stockholm stadion

Kreuger & Toll la grunden till Stockholm stadion. Nutida bild. (Foto: TT)

ANNONS

Men kanske är det mest den exklusiva kontorsbyggnaden Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan i centrala Stockholm som mest associeras med Kreuger. Han blev känd som “tändstickskungen”, efter Svenska Tändsticks AB (föregångaren till Swedish Match). Kreuger monopoliserade världsmarknaden och tillverkade 80 procent av alla tändstickor.

Lånade ut pengar till länder

Tändsticksbolaget var kronjuvelen i ett stort affärsimperium. Kreuger ägde också telefonaktiebolaget LM Ericsson, fastighetsbolaget Hufvudstaden och gruvbolaget Boliden och hade stora aktieposter i bland annat Skandinaviska Banken, SKF, Stora Kopparberg, US Steel och General Electric. Bland annat.

Han lånade också ut stora pengar till många av Europas länder och samarbetade med regeringarna i USA och Sverige. Han hjälpte Frankrike, Grekland, Estland och Lettland att återhämta sig ekonomiskt efter första världskriget.

Ivar Kreuger var hemlighetsfull i både affärer och privatliv. Enligt Expressen hade han en smak för unga, slanka och vackra damer. Han tog gärna båten ut till sin egen skärgårdsö, Ängsholmen, där han också fick besök av filmstjärnorna Greta Garbo, Mary Pickford och Douglas Fairbanks.

Hittades död i Paris

I efterdyningarna av den stora depressionen i USA som inleddes med börskraschen 1929 började Kreuger-koncernen få problem. I mars var situationen så kritisk att riksbankschefen Ivar Rooth skulle möta Ivar Kreuger i Berlin för att diskutera koncernens ekonomiska situation.

Ivar Kreuger svalan

En av Ivar Kreugers många båtar, Svalan. (Foto: TT)

ANNONS
Ivar Kreuger

Ivar Kreuger landar efter en flygresa 1930. (Foto: TT)

Ivar Kreuger kom dock aldrig så långt. Mitt på dagen den 12 mars 1932 hittades Ivar Kreuger död på sitt hotellrum i Paris med en pistol vid sin sida och avskedsbrev till några av sina närmaste.

“Jag har ställt till med en sådan röra att jag tror att detta är den mest tillfredsställande lösningen för alla berörda”, stod att läsa (av oklar anledning på engelska) i ett av breven som fanns bredvid Ivar Kreugers döda kropp.

Statsministern fick avgå

Enligt Expressen är den allmänna uppfattningen vid tiden för Ivars död att den svenske finansmannen har bluffat hela världen. Och att han begår självmord när han inser att han är på väg att avslöjas.

Händelserna som följer har gått till historien som Kreugerkraschen. Koncernens räkenskaper fanns vara uppblåsta och både bolaget och Ivar Kreugers dödsbo försattes i konkurs. Statsministern CG Ekman fick avgå, då han anklagades för att ha skott sig på bidrag från Kreuger. Konkursen påverkade hela Sverige hårt, banker, investerare och privatpersoner förlorade allt de ägde och konkurserna duggade tätt över Sverige.

Kreugerkoncernen och Ivar Kreugers rykte blev något bespottat och alla som haft med honom att göra tystnade om sin inblandning. Tidningen The Economist utsåg Ivar Kreuger till “världens största svindlare”, och nya lagar tillkom i USA för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Författare hävdar mord

ANNONS

Men det är många som inte köper den historieskrivningen, bland andra Ivar Kreugers släktingar. Brodern Torsten Kreuger publicerade 1965 boken “Sanningen om Ivar Kreuger”, i vilken han drev tesen att Ivar blivit mördad. Många böcker har publicerats sedan dess om Ivar Kreugers död, och vem eller vilka som kan ha legat bakom mordet.

Ivar Kreuger mördad

Ivar Kreugers begravning. (Foto: TT)

 

“Utredningen kring dödsfallet var en katastrof. Ingen obduktion gjordes, trots att Kreugers anhöriga begärt en sådan”, säger journalisten Jan Gillberg som skrivit en bok om saken och är övertygad om att Ivar Kreuger blev mördad.

Även den förre moderatledaren Ulf Adelsohn har skrivit en bok i frågan.

“Jag tror aldrig att vi kommer att få någon officiell bekräftelse på hur det gick till när han dog”, säger Adelsohn till Expressen.

Mats Lönnerblad, dåvarande Ordförande i Bankrättsföreningen skrev 2008 om boken “Därför mördades Ivar Kreuger” (1990) där forskaren Lars-Jonas Ångström gått igenom tidigare hemligstämplat material. Ångström skriver att smutskastandet av Ivar Kreuger i media, och hans plötsliga död kan ha varit en del i en kampanj för att krossa hans imperium och komma över resterna av det billigt.

Klart är i alla fall att många, särskilt småsparare, förlorade stort på Kreugerkraschen. Andra vann istället stort, i huggsexan om koncernens tillgångar efteråt stärkte familjen Wallenberg och advokaten Hugo Stenbeck (pappa till Jan och farfar till Cristina Stenbeck), liksom sfären kring Handelsbanken sina egna imperier genom att billigt komma över Kreugers tillgångar.

ANNONS

Läs mer: 20 klassiska citat om ekonomi och näringsliv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS